BiHPolitikaSDA, SBB, Savez za promjene, DF i SDP protiv HDZ-ovog prijedloga Izbornog...

SDA, SBB, Savez za promjene, DF i SDP protiv HDZ-ovog prijedloga Izbornog zakona

HDZ bi za izmjene Izbornog zakona mogao dobiti podršku SNSD-a i to zahvaljujući dogovoru Dodik – Čović o međusobnoj podršci. No, to neće biti dovoljno. SDA se ranije izjasnila da im je prijedlog neprihvatljiv, te da nije usaglašen sa SDA.

Ni Savez za promjene (SZP) neće glasati za ovaj zakon.

“Nećemo podržati ovaj tekst zakona jer smatramo da ima mnogo nedostataka s jedne strane, a s druge strane smatramo da se u samoj proceduri trebalo raditi mnogo obazrivije i pametnije“, rekao je  Momčilo Novaković, poslanik NDP u Parlamentu BiH.

Novaković tvrdi da je SZP spreman podržati svaku varijantu zakona dogovorenog između partnera u FBiH, a koji nije na štetu RS.

“Za nas je ključan dogovor partnera u Federaciji i bez tog dogovora mi vrlo teško da možemo naći neki ozbiljan razlog zbog čega bismo zakon podržali“, Novaković.

U SBB-u smatraju da je pitanje Izbornog zakona, samo jedno od otvorenih pitanja kojim se pokušavaju prikriti stvarni problemi, poput činjenice da nema ceste do Neuma, izbora u Mostaru, i zašto će se novcem od klirinškog duga krpiti budžetske rupe. Za TV1 kažu da za SBB ovakve izmjene nisu prihvatljive. Poručuju da ova stranka zagovara ozbiljan pristup koji podrazumijeva učešće svih parlamentarnih partija.

I za SDP ovakve izmjene nisu prihvatljive.

“Očekujem da će taj zakon biti oboren i tako će se ta priča završiti. Ja opet postavljam pitanje koja će se priča koja budi te emocije, i koja manipuliše sa emocijama iduće godine kada će izbori biti mnogo bliži nego što su danas“, kaže Saša Magazinović, poslanik SDP u Parlamentu BiH.

Izmjene nisu prihvatljive ni DF. Kažu da je to potpuno anahron, antievropski, antidemokratski i diskriminatorski prijedlog.

“Prihvatanje takvog prijedloga odmaklo bi ovaj prostor, ne samo BiH nekih stotinjak godina od EU. Zna to i Čović i HDZ. To im je već stavljeno do znanja i od strane pojedinih zemalja EU. Pogotovo od strane SR Njemačke. Umjesto takvog prijedloga, spas za Hrvate u BiH, a i za cijeli hrvatski narod na ovim prostorima bilo bi konačno povlačenje Dragana Čovića iz političkog života kao i iz svakog oblika javnog djelovanja“, kaže Željko Komšić, predsjednik DF.

U Domu naroda Parlamenta BiH većinom glasova hrvatskih i srpskih delegata usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je ranije utvrdio HNS.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE