BiHSDA tražila milion KM: Trebevićka žičara nema ni urbanističku saglasnost ni građevinsku...

SDA tražila milion KM: Trebevićka žičara nema ni urbanističku saglasnost ni građevinsku dozvolu

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je Odluka o pristupanju izgradnji nove Trebevićke žičare i pratećih objekata, čime su ostvareni preduslovi za daljnju, ubrzanu, realizaciju Projekta, saopćeno je iz Gradskog vijeća, prenosi novinska agencija Patria.

Ko zna koja po redu odluka, u proteklih gotovo evo četiri godine mandata ovog saziva Gradskog vijeća, a osim bagera koji u zadnjih mjesec dana, jednom sedmično sruši po jednu ciglu na dolaznoj stanici na Trebeviću žičare ni na vidiku.

I naravno, urbanističkih saglasnosti koje su redovno izdavane od strane Općine Stari Grad, i koje su zbog nerada Gradske uprave završavale u korpama za otpatke. Bilo je tu doduše i raznih putovanja u vrijeme dok je dogradonačelnik bio Aljoša Čampara, od Dubrovnika do Skoplja, kako bi se prikupila tamošnja iskustva vezano za žičare.

Nuklearni fizičar Edmond Offermann, Amerikanac holandskog porijekla, s boravištem u Švicarskoj, 2013. godine namjeravao je donirati preko tri miliona eura u svrhu obnove Trebevićke žičare. Međutim, odustao je od donacije.

U januaru ove godine, gradonačelnik Sarajeva  Ivo Komšić i direktor GRAS-a Avdo Vatrić potpisali su Ugovor o prijenosu prava građenja Trebevićke žičare na Grad Sarajevo.

– Mi od danas stičemo i formalno pravo da gradimo, revitaliziramo Trebevićku žičaru, kazao je Komšić i zahvalio uime Gradske uprave i građana Sarajeva, svima koji su doprinijeli finaliziranju i potpisivanju Ugovora. Također, rekao je da bi se 6. aprila 2017. godine mogao očekivati završetak gradnje te da bi napokon žičara mogla proraditi.

Ipak, sve je to lijepa priča koju građani Sarajeva, ali i brojni turisti koji posjete naš grad, slušaju više od decenije.

Predizborna kampanja se zahuktala, a apetiti kandidata iz Starog Grada, posebno onih iz SDA su porasli. Tako je Klub vijećnika SDA tražio da se milion KM od prodaje zgrade „Feroelektra“ koja je prodata turskom investitoru preusmjeri za gradnju Trebevićke žičare.

Općinsko vijeće Stari Grad, na jučerašnjoj sjednici prihvatilo je ponudu za prodaju općinskog udjela od 65% po pravu preče kupovine, društvu “KOL”, za iznos od 3 miliona KM.

Potom je nastupila, kako novinska agencija Patria saznaje, rasprava, u kojoj su vijećnici SDA ponovo zatražili million KM za žičaru.

Od pomoćnice načelnika za urbanizam Mirsade Smajić, koja se vijećnicima obratila na sjednici, dobijene su informacije da je u nekoliko navrata istekla urbanistička saglasnost koju je ova općina davala Gradu, te da do sada nije dostavljen traženi projekat za izdavanje građevinske dozvole.

Građevinsku dozvolu Gradska uprava nikada nije dobila za gradnju žičare. Vijećnici SDA su se i dalje nastavili zalagati za prebacivanje million KM na račun za gradnju žičare, što je dovelo do žučne rasprave nakon čega je zatražena pauza.

U toku pauze, u sali se iznenada pojavio dogradonačelnik Abdulah Skaka (SDA), koji inače svim silama ovaj projekat koristi za predizbornu kampanju, kako bi izlobirao među vijećnicima da se novac usmjeri za žičaru.

Nakon pauze, na prijedlog šefa Kluba vijećnika SDP Irfana Čengića usvojen je kompromisan zaključak – pola miliona KM bit će usmjeneno za izgradnju žičare, ali sredstva neće biti uplaćena do naredne sjednice Općinskog vijeća koja će biti održana u avgustu.

Do tada, Gradska uprava Sarajeva treba Općinskom vijeću Stari Grad dostaviti glavni projekat izgradnje Trebevićke žičare. Tek nakon toga, može biti izdata građevinska dozvola, a sredstva mogu postati operativna.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE