Naslovnica BiH SDA „žrtvoval...

  SDA „žrtvovala“ Adnana Delića: Agenciju za bankarstvo FBiH preuzima tetić Amera Bukvića!?

  1616
  PODIJELI

  Vlada Federacije BiH krajem marta obustavila je konkurs za izbor i imenovanje novog direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH, a Ministarstvu finansija je naloženo da pripremi novu konkursnu proceduru, piše novinska agencija Patria.

  Po nekom pravilu, kako je tada kazao lider HDZ BiH Dragan Čović, ta pozicija pripada njegovoj stranci. Špekulisalo se u medijima da će novi direktor biti Eugen Šušak, savjetnik državnog ministra finansija Vjekoslava Bevande.

  Međutim, da se radi o međustranačkim trgovinama na relaciji SDA-HDZ dokaz je upravo činjenica da već tri mjeseca nema novog konkursa, a Šuška više niko i ne spominje.

  Prema nezvaničnim informacijama novinske agencije Patria, poziciju direktora Agencije za bankarstvo FBiH Čović je ustupio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću. Kao kandidat se spominje ekonomista Edin Hukić. Nezvanično, radi se o tetiću direktora BBI banke Amera Bukvića.

  Zauzvrat, Izetbegović će Čoviću ustupiti Agenciju za nadzor osiguranja FBiH, gdje je od novembra 2014. godine direktor Adnan Delić sin ratnog komandanta Armije RBiH generala Rasima Delića, što znači da će i prije isteka mandata biti uklonjen sa direktorske pozicije, samo što se sada traži „najbezbolniji“ način.

  Kada se iščita za šta je sve nadležna Agencija za nadzor osiguranja FBiH, onda nimalo ne čudi što je Čović vrlo rado Agenciju za bankarstvo ustupio Izetbegoviću.

  Nadležnosti Agencije za nadzor osiguranja FBiH

  Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine je uspostavljena sukladno odredbama Zakona o društvima za osiguranje u privatnom osiguranju kao pravni sljednik Ureda za nadzor društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Agencija za nadzor ima regulatornu i nadzornu funkciju nad poslovanjem društava za osiguranje, te posrednika u osiguranju, kao supervizorska institucija u industriji osiguranja. Agencija je samostalna i neovisna neprofitna institucija, koja za svoj rad odgovara Vladi Federacije BiH.

  Osnovni zadaci Agencije, u skladu s zakonskim propisima, su:

  – Izdavanje odobrenja za rad društvima za osiguranje, posrednicima u osiguranju (zastupnici u osiguranju i brokeri u osiguranju)

  – Davanje mišljenja na akte društava za osiguranje koja su po Zakonu obavezna donijeti (uslovi osiguranja, tarife premija, pravilnici o utvrđivanju prijenosnih premija i rezerviranih šteta, pravilnik o utvrđivanju matematičke rezerve i njegovoj primjeni kod osiguranja života, itd.)

  – Prikupljanje, obrada i evidencija podataka koje Agenciji dostavljaju društva za osiguranje i posrednici u osiguranju u skladu s zakonskim odredbama

  – Vršenje nadzora nad poslovanjem društava za osiguranje, posrednika u osiguranju i povezanih osoba u oblasti osiguranja u skladu s zakonskim propisima

  – Pokretanje i nadzor postupaka privremene uprave, likvidacije i stečaja, te saniranja finansijskog stanja društava

  – Povlačenje i oduzimanje odobrenja za rad društvima za osiguranje i posrednicima u osiguranju u skladu s odredbama Zakona
  – Pokretanje prekršajnog i krivičnog postupka u skladu s zakonima u oblasti osiguranja
  – Donošenje akata kojima se reguliše rad društava za osiguranje, posrednika u osiguranju, te ovlaštenih aktuara u skladu s odredbama Zakona

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.