BiHSDP BiH poziva sve građane na bojkot neustavnog referenduma

SDP BiH poziva sve građane na bojkot neustavnog referenduma

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH poziva građane BiH da ne učestvuju u neustavnom referendumu na području entiteta Republike Srpske.

Iz ove partije je saopćeno da je predsjedništvo ocijenilo da svaka podrška ovom antiustavnom pothvatu doprinosi urušavanju pravnog poretka države BiH i ugrožavanju svih njenih građana.

– Svi javni dužnosnici pozvani su da uskrate svoju podršku protivustavnom referendumu te da se suzdrže od učešća u njegovoj organizaciji. Ovo se posebno odnosi na zvaničnike koji obavljaju dužnosti u institucijama BiH, koji su položili zakletvu da će štititi Ustav BiH i ustavni poredak države – saopćeno je iz SDP-a.

Predsjedništvo SDP BiH upozorava da svaki doprinos ili sudjelovanje u pripremi i provedbi neustavnog referenduma predstavlja krivično djelo.

– Zaključeno je i da su za novonastalu krizu sistema i urušavanje društvenog poretka odgovorne nacionalističke stranke koje ustrajno ignorišu i krše presude najviših domaćih i međunarodnih pravosudnih instanci i teže konačnoj podjeli BiH po etničkoj osnovi – navode iz SDP-a. 

Predsjedništvo SDP BiH je, stoji dalje u saopćenju partije, pozdravilo posljednje napore koje je inicirao upravo SDP BiH na polju budućeg zajedničkog djelovanja lijevo orijentiranih, državotvornih građanskih stranaka u BiH, prenosi NAP.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE