BiHPolitikaSDP: Koalicija sa SDA ne dolazi u obzir ni nakon izbora 2018.

SDP: Koalicija sa SDA ne dolazi u obzir ni nakon izbora 2018.

Na konferenciji je usvojen i set zaključaka koji određuju političko djelovanje KO SDP BIH Sarajevo u narednom periodu. Prema usvojenim zaključcima sarajevski SDP se obavezao na podršku i zalaganje u izgradnji ljevičarskog, građanskog bloka, ne samo sa strankama, nego i sa sindikatima, udruženjima, akademoskom zajednicom i svim zainteresovanim pojedincima. Kreiranje zajedničkog bloka stavljeno je u sami vrh prioriteta, zajedno sa zaključkom da koalicija sa SDA ne dolazi u obzir ni nakon izbora 2018. godine.

“SDP BiH Sarajevo podržava zajednički nastup građanskih stranaka i stranaka ljevice na predstojećim izborima 2018. godine, s ciljem skidanja sa vlasti nacionalnog koncepta. SDP BiH Sarajevo ni u kom slučaju nakon Općih izbora 2018. godine neće ulaziti u vlast sa Strankom demokratske akcije (SDA), koja je najodgovornija za trenutno stanje u Kantonu Sarajevo“, stoji u usvojenim zaključcima.

Zaključcima je definisan i smjer djelovanja SDP BiH u rješavanju ključnih pitanja građana poput nezaposlenosti, radničkih prava, borbi protiv korupcije, uništenoj komunalnoj privredi, rasturenom obrazovnom sistemu i zdravstvu koje je aktuelna vlast bacila na koljena. SDP će se također boriti za vraćanje digniteta Gradu Sarajevu, direktni izbor gradonačelnika i gradskih vijećnika, te proširenje teritorije grada na svih devet općina. Socijaldemokrati su zaključcima istakli i da se nastavljaju zalagati za Sarajevo u kom će pripadnici svih konstutivnih naroda i ostali imati putpuno jednak status i u kom će svi građani kantona Sarajevo imati jednaka ljudska prava bez obzira na etnički, vjersku, polnuili bilo koju drugu pripadnost.

Konferencija je uslijedila kao naredni korak pri ponovnom uspostavljanju rukovodećih tijela u Kantonalnoj organizaciji SDP BiH Sarajevo. U glavnom gradu socijaldemokrati tradicionalno imaju veliku podršku i glasačku bazu, međutim nakon nezadovoljavajućeg izbornog rezultata organizacija je bila raspuštena, a nedavno su provedeni i izbori po principu 1 član 1 glas na kojima je Damir Mašić ubjedljivom većinom glasova postao predsjednik KO SDP BiH Sarajevo. U narednim danima novoizabrani odbor će iz svog članstva odabrati predsjedništvo, potpredsjednika i sekretara kantonalne organizacije.

Pored danas izabranih članova u odbor će po funkciji ulaziti i predsjednici općinskih organizacija u Kantonu Sarajevo, zastupnici u Skupštini KS, te predsjednici interesnih oblika tj. foruma.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE