BiHPolitikaSDP: Zakon o visokom obrazovanju povući s dnevnog reda Skupštine KS

SDP: Zakon o visokom obrazovanju povući s dnevnog reda Skupštine KS

– Ovaj tekst zakona je drugačijeg sadržaja u odnosu na Nacrt i ako takav nije prošao javnu raspravu. On se ne može popraviti te želimo uticati na Vladu KS da povuče ovakav tekst zakona i obavi široka rasprava. Zakon treba odgovarati svojoj svrsi, a ne ni jednoj političkoj stranci – kazao je Mašić.

Činjenica koja po njegovom mišljenju potvrđuje da se radi o direktnom urušavanju autonomije Univerziteta je ta da se „Upravnom odboru daje mogućnost da može smijeniti rektora, dekane, direktore na Univerzitetu“

– U izboru rektora pravo glasa ima otprilike oko 30, 40 ljudi, a ovim prijedlogom se daje mogućnost da Upravni odbor sa samo šest glasova, pošto ukupno broji 11 članova, smijeni rektora – rekao je Mašić.

Slaviša Šućur sugerisao je da treba napraviti dva zakona, jedan za visoko obrazovanje i drugi za  Univerzitet. To bi omogućilo da Univerzitet ima nezavisnost u svom djelovanju.

– Posebnim zakonom o Univerzitetu, čiji je osnivač Kanton Sarajevo, trebalo bi urediti  odnose između Kantona i Univerziteta na primjeren način koji bi odgovorio da Univerzitet mora imati nezavisnost – rekao je Šućur, dodajući da je sve veći uticaj politike u radu Univerziteta.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE