BiHPolitikaSDS je spreman na razgovore sa DNS-om

SDS je spreman na razgovore sa DNS-om

VIJESTI.BA: U Bijeljini je danas zasijedalo Predsjedništvo SDS-a. O čemu je konkretno bilo govora i šta su zaključci? 

MIĆIĆ: Najviše pažnje posvećeno je održavanju Skupštine SDS-a. Ona je zakazana za 27. maj, a biće održana u Banjaluci ili Bijeljini. Na Skupštini će biti platforma koja će odrediti naš budući pravac djelovanja, a kao prioritete izdvojili smo, između ostalog, evropski put, zaštitu Dejtonskog sporazuma, te borbu protiv korupcije i kriminala.

Predsjedništvo stranke razgovaralo je i o aktuelnim pitanjima u vezi sa rudnikom “Ljubija”. Zaključeno je da ostajemo pri stavu da se ne može ići u prodaju akcija u ovom rudniku. Zbog toga ćemo, izmeću ostalog, tražiti i opoziv Vlade RS.

Kada je u pitanju nivou BiH, zaključeno je da nećemo dati podršku povećanju akciza, ukoliko to pitanje ponovo dođe na dnevni red, jer smatramo da postoje drugačiji načini za finansiranje infrastrukture, a posebno što mislimo da Vlada RS nije odredila prave prioritete kada su u pitanju autoputevi.

VIJESTI.BA: Šta će biti na dnevnom redu zakazane Skupštine SDS-A? Špekulisalo se da će biti izabran novi predsjednik SDS-a. 

MIĆIĆ: Na Skupštini SDS-a više od 400 članova će izabrati 71 delegata za Glavni odbor stranke, kao i devet potpredsjednika. To je to, što se tiče izbora.

VIJESTI.BA: Dakle, bez izbora predsjednika stranke. 

MIĆIĆ: Da. Predsjednik SDS-a je izabran.

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete situaciju u samom SDS-u? Kakvi su unutarstranački odnosi? 

MIĆIĆ: Što se tiče Predsjedništva SDS-a, nemamo problema, niti “trzavica” i očekujemo izbor članova Glavnog odbora 27. maja.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste inicijativu za smjenu Vlade RS. Imate li podršku, odnosno većinu koja će izglasati ovu smjenu? 

MIĆIĆ: Što se tiče podrške članica Saveza za promjene, predsjednik SDS-a jasno je kazao da je to dogovoreno i sa PDP-om i sa NDP-om. Inicijativa će biti pokrenuta, a da li ćemo imati dovoljnu skupštinsku većinu, s obzirom na to da to Milorad Dodik vješto kupuje, ne znamo. No, sigurno je da će inicijativa biti pokrenuta. Kao što sam ranije rekao, ostajemo pri stavu da nećemo podržati prodaju akcija u rudniku “Ljubija” na ovakav način.

VIJESTI.BA: Jedan od partnera u vlasti, DNS, ne podržava Odluku Vlade RS o “Ljubiji”, a sve češće možemo čuti i teze o mogućoj saradnji ove političke partije sa opozicionim Savezom za promjene. 

MIĆIĆ: Predsjednik SDS-a rekao je da je imao određene razgovore sa predsjednikom DNS-a. No, ne mogu uime predsjednika ništa govoriti. Sigurno je da smo spremni na razgovore o saradnji i sa DNS-om u narednom periodu. Otovrena su nam vrata. Vidjećemo šta će se desiti, nakon rudnika “Ljubije”.

VIJESTI.BA: Kakav ishod glasanja očekujete kada na dnevni redi NSRS dođe Odluka Vlade RS o “Ljubiji”?

MIĆIĆ: Odluka trenutno nema podršku, kao što se rekli, ni DNS-a. Međutim, Milorad Dodik spreman da “kupi” ili na neki drugi način ubijedi poslanike, pa se može desiti da nađe većinu. No, to bi bila loša poruka vlasti. I to je jedan od razloga što tražimo smjenu Vlade RS.

VIJESTI.BA: Šta se dešava u Klubu SDS-a u NSRS? Poslanik Simuna Žakula napustila Klub. Je li ona jedan od pretendenata da podrži Vladinu Odluku?

MIĆIĆ: Vjerovatno jeste, to je dio priče. Dodik i SNSD su vješti u tim mešetarenjima, pa se može desiti da još nekoga uzmu. Isključili smo Žakulu, jer smo vidjeli da su njeni motivi ne ljbav prema stranci, narodu ili rješavanju narodnih problema, nego rješavanje problema njene privatne kompanije. Ona je jasno rekla šta joj je cilj.

VIJESTI.BA: Očekujete li dalje rasipanje SDS-ovog kluba?

MIĆIĆ: Ne. Prema onome što mi je danas na Predsjedništvu rekao predsjednik Kluba, nemamo nekih drugih problema.

Razgovarala: Nevena Ćosić

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE