BiHPolitikaSDS: Ovlaštene institucije BiH nikada nisu ratifikovale aranžman s MMF-om

SDS: Ovlaštene institucije BiH nikada nisu ratifikovale aranžman s MMF-om

Ova stranka u saopštenju poziva ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju da objavi na kojoj je sjednici Vijeća ministara BiH razmatrano pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), kada se Vijeće ministara izjasnio o njemu i kada je odobrio aranžman sa MMF-om.

“Takvu sjednicu Vijeća ministara neće naći jer se aranžmani sa MMF-om prave mimo institucija, neustavno i nezakonito, na način da šest ljudi iz tri patrije – SNSD-a, SDA i HDZ-a sjednu, potpišu pismo namjere MMF-u i zaduže građane”, tvrde iz SDS-a.

Iz ove stranke poručili su Tegeltiji da je “čak i bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović svojevremeno potezao pitanje zakonitosti i ustavnosti aranžmana sa MMF-om”.

SDS je upozorio Tegeltiju da su ovakvi aranžmani suprotni Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH i Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, što je svojevremeno tvrdilo i Predsjedništvo BiH čiji je član bio funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović.

“Na kraju, još jednom pozivamo Tegeltiju da objavi zapisnik sa sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj je tobože odobren aranžman sa MMF-om”, saopšteno je iz SDS-a.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE