Naslovnica Svijet Bliski istok Šef Pentagona...

Šef Pentagona upozorio na “jemenski Hezbollah”

Američki ministar odbrane Jim Mattis u srijedu je upozorio na iranske napore u stvaranju jemenske milicije "po uzoru" na libanski Hezbollah, nakon razgovora sa zvaničnicima u Saudijskoj Arabiji.

46
PODIJELI

To kraljevstvo predvodi arapsku koaliciju koja se već dvije godine bori podržavajući jemensku vladu u njenim sukobima s pobunjenicima koje podržava Iran.

Saudijski zvaničnici oprtužuju Teheran i libansku šiitsku militantnu grupu, koja uživa iransku podršku, za pomaganje Huthi pobunjenicima.

Mattis je izjavio novinarima o potrebi suprotstavljanja iranskim naporima “u destabiliziranju još jedne zemlje i stvaranju nove milicije po uzoru” na Hezbollah.

Washington navodi da Iran, saudijski regionalni suparnik, šalje projektile u Jemen, ali Teheran negira tu optužbu.

Komisija Ujedinjenih nacija u januaru je javila da “nije vidjela dovoljno dokaza da se potvrdi svako direktno snabdijevanje oružjem u velikom obimu” iz  Irana.

Analitičari iz Međunarodne krizne grupe također su saopćili da postoji “veoma malo čvrstih dokaza” o iranskom snabdijevanju oružja Huthija, koji su saveznici snaga lojalnih bivšem predsjedniku Ali Abdullahu Salehu, prenosi AFP.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.