SvijetSeksualne robinje al-Shababa

Seksualne robinje al-Shababa

Kada je prošle godine Salama Ali počela sa istragom nestanka mlađe braće, došla je do groznog otkrića. Ne samo da su se mladi radikalizirani Kenijci pridruživali militantima al-Shababa u susjednoj Somaliji, već su zarobljavali i žene, trgovali njima, a na posljetku bi postajale seksualnim robinjama.

Salamina potraga za njenom braćom morala je biti izvršena tiho i u tajnosti jer je svaka sumnja u povezanost sa al-Qaedinim ogrankom grupom al-Shabab budila sumnju sigurnosnih snaga.

Tako da se ona u potpunoj diskreciji na oslobođenim teritorijama sastajala sa ženama Mombase, dijeleći priče i tražeći informacije o rodbini koja je nestala.

“Otkrile smo da nas je mnogo“, kaže Salama.

Ali Salama je također otkrila i nešto potpuno drugačije – priče žena koje su odvedene u Somaliju protiv svoje volje.

Bilo je i starih i mladih, iz kršćanskih, ali i muslimanskih zajednica, iz Mombase, ali i drugih dijelova kenijske obalske regije. Obično im je obećavan visoko plaćen posao u nekom drugom gradu ili van zemlje, a potom bi bile kidnapovane.

Prošlog septembra Salama, koja je prošla obuku za savjetnika, osnovala je tajnu grupu podrške za žene koje su se uspjele vratiti. Vijest se proširila i ubrzo su je tražile brojne žrtve, pitajući za priključenje grupi.

Neke su došle sa bebama, kaže, a neke zaražene HIV-om, dok su neke od njih nakon iskustva i grozota kroz koje su prošle, došle sa mentalnim poremećajima. Sve su bile prestrašene da otvoreno govore, većinom iz straha da će ih se pomiješati sa simpatizerima al-Shababa.

U mračnoj sobi sa navučenim zavjesama, srela sam se sa ovom nevjerovatnom grupom žena, koje pričaju nikada dosada ispričane priče.

“Muškarci su dolazili kako bi se seksali sa mnom – ne znam vam reći broj“, kaže jedna od njih, odmahujući glavom. „U te tri godine, svaki muškarac je došao kako bi spavao sa mnom.“

“Dovodili su po dvojicu, trojicu, svakoj ženi, svaku veče“, govori druga. „Bile smo uzastopno silovane.“

Neke od žena su bile prisliljene postati ‘suprugama’ militanata al-Shababa, dok su druge služile kao seksualne robinje u bordelima.

Al-Shabab se bori kako bi uspostavila islamsku državu u Somaliji, ali su napade izvršavali i u susjednim zemljama, zemljama koje su u sklopu snaga Afričke unije u borbe protiv islamista poslali svoje trupe.

Kenija nosi najveći teret al-Shababovih prekograničnih napada, a kenijska je vojska u konstantnoj borbi sa militantima u gustoj šumi Boni, na samoj granici sa Somalijom.

Ukoliko letite iznad te šume, vidjet ćete linije, čiste puteve koje militanti očito koriste za transport. BBC je razgovarao sa više od 20 žena, a sve one su govorile o zatočenosti u gustoj šumi ili transportu kroz tu istu šumu. Vrlo je vjerovatno da je riječ o šumi Boni.

Jedna od novih članica Salamine grupe, Faith, tek je nedavno pobjegla. Imala je 16 godina kada joj je jedan stariji par prišao i ponudio posao u Malindiju, udaljenijem gradu na obali. Očajna za poslom, sljedeći dan se ukrcala na autobus sa još 14 drugih putnika, a svi su dobili vodu za koju nisu ni sumnjali da je droga.

“Kada smo došli svijesti, u sobi su bila dva muškarca“, kaže Faith. Stavili su nam crne poveze preko očiju i silovali nas.“

Ponovo drogirana, Faith se probudila na malom proplanku u tamnoj šumi, kada joj je rečeno da će ukoliko pokuša pobjeći biti ubijena.

Užasnuta, provela je tri godine kuhajući za malu grupu somalijskih muškaraca „sa dugim, dugim bradama.“

Kao posljedica silovanja, ostala je trudna i bila je primorana sama roditi dijete u šumi.

“Moja baka je bila tradicionalna babica, tako da sam imala malo znanja o tome“, rekla je. „Sve što sam radila u toj šumi, radila sam sama, pa je tako i bilo pri porodu.“

Faith je u konačnici sa svojom kćerkom uspjela pobjeći, kada je slučajno srela ‘tradicionalnog iscjeljitelja’ koji je u šumi tražio neke biljke. On joj je pokazao put van šume. Njena curica, koja je u šumi rasla potpuno gola, sada se teško snalazi u gradskom životu i navečer ne može da zaspe ukoliko nije u majčinom naručju. Faith kaže da je „rasla poput životinje u šumi“.

Nekoliko žena s kojima je BBC razgovarao rodilo je djecu tokom zatočeništva.

Sarah, supruga nekadašnjeg borca al-Shababa, kaže da to nije slučajno. Postoji organiziran program kako bi se stvarale buduće generacije boraca, kaže i dodaje da je glavni razlog tomu sve teži način regrutacije novih boraca u kampove u Somaliji, a djecu je veoma lako indoktrinirati.

„U mom kampu, postojale su žene koje su slali kako bi regrutovale još žena“, kaže Sarah. „Oni se žele širiti, tako da su im žene potrebne kako bi rađale djecu.“

Većina od 300 žena koliko ih je u kampu bilo su Kenijke, rekla je.

Salama također nudi podršku onima koji su izgubili članove porodice. Jedna od njih je Elizabeth, koja je svoju sestru posljednji put vidjela prije dvije godine, prije nego je otišla, kako su svi mislili, raditi u Saudijsku Arabiju.

Mjesec kasnije ih je nazvala telefonom.

„Rekla nam je da je na opasnom i lošem mjestu u Somaliji, u kampu al-Shababa“, kaže Elizabeth. Linija je pukla i od tada se više nikad nisu čule.

Kenijska vlada priznaje da ovaj problem postoji, ali je problem u tome kako tvrdi Evans Achoki, komesar zajednice, procijeniti stvarnu sliku, jer mnoge žene ne žele o tome govoriti.

I dok postoji program amnestije za borce koji se vraćaju iz Somalije, a neki su i rehabilitirani, postoje i izvještaji o muškarcima koji su se vratili i iznenada nestali ili su ubijeni.

“Ljudi se boje vlade”, kaže  Sureya Hersi iz mreže kenijskih organizacija pod nazivom „Sestre bez granica“ (Sisters Without Borders) koje rade na suzbijanju radikalnog esktremizma u obalnoj regiji Kenije. „Na one koji su otišli tamo, svojevoljno ili ne, gleda se kao na krivce.“

Neka od imena u tekstu su promijenjena.

federalna.ba/bbc.com/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE