BiHPolitikaŠemsudin Mehmedović (SDA): Moj stav - Grande debakl

Šemsudin Mehmedović (SDA): Moj stav – Grande debakl

Prođoše izbori…neko je zadovoljan a neko i nije…ali mnoge poruke se mogu pročitati iz analize izbornih rezultata…

Iako bi zbog odličnih rezultata  u dijelu gdje sam odgovoran i gdje sam imao kakav takav utjecaj,…mogao biti sretan jer je i SDA i kandidati za Načelnike općina briljantnom pobjedom osigurali nastavak  pozitivnih trendova u razvoju ovoga kraja, ipak NE..ne mogu biti miran niti sretan, zbog drugih dijelova BiH,  jer dok god imam osjećaj da će u Srebrenici ..paradigmi stradanja Bošnjaka…na čelu općine biti neko ko je i sam učestvovao “u izradi rama za sliku o genocidu u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini”….nažalost još je veoma neizvjesno  šta će biti u ovom BH gradiću, i agonija još traje i dok ovo pišem, upravo  oni koji su po presudi Međunarodnog suda za RZ u BiH osuđeni da su počinili genocid, upali su u općinu i drže pod svojom kontrolom izborni materijal da bi se i dalje njime moglo manipulisati.

Evo prošla su 4 dana od izbora na kojim je SDA BiH  prošla FENOMENALNO..(osvojila poziciju Načelnika u općini Sarajevo-Centar)…a niko ne preuzima odgovornost za izborni DEBAKL u ostalom dijelu BiH…..

Niti jedan lokalni predsjednik niti kantonalni..a kamoli …neko iz samoizabranog rukovodstva  SDA BiH , ni da se našali da podnese ostavku…a Predsjednikove ublehe i ulizice prvu noć se ubiše pretvarajuci poraz SDA u “Grande pobjedu” koalicije SDA-SBB. Upravo oni bi se trebali zapitati koliko imaju doprinosa u ovom “Grande porazu” SDA.

Izuzetak je jedan častan predsjednik SDA Bihac koji je imao “peh” sa kandidatom za Načelnika koji je neslavno završio, a posljedice toga su se odrazile na rezultat SDA u Bihaću, a umnogome su pomogli upravo oni koji čine Predsjednikovu svitu.

Onako na brzaka bi mogao zaključiti slijedeće:

POZITIVNO:

  1. Narod je birao zrelo, pozitivno, u skladu sa principima pravde…ponosan sam na naš narod, kojemu se više ne može podmetati svako za kandidata..
  2. Pobijedila je politika BOLJE SDA…što je moralna satisfakcija za sve udare koje smo podnosili zadnjih nekoliko mjeseci nakon 6.Kongresa SDA,
  3. ŠOK terapija je poželjna za uspavane samoljupce u rukovodstvu SDA
  4. Konačno su svi pokazali koliko vrijede i šta rade u SDA…jer su pojedinci iz SDA sve činili da neki kandidati ne budu izabrani, zarad svojih hirova i ličnih interesa.
  5. Lekcija o važnosti BOLJE SDA je došla na vrijeme i relativno jeftino ako sadašnje rukovodstvo  ODMAH pokaže da je shvatilo poruku..o borbi protiv korupcije, nepravde i demokratizacije SDA…

NEGATIVNO:

  1. SDA je doživjela izborni fijasko, osim u KS
  2. SDA-SBB koalicija je doživjela poniženje u Starom Gradu, Goraždu, Visokom, Zenici..i dr.
  3. Sve posljedice pogubne politike SDA su stigle na naplatu,
  4. Niko ne podnosi ostavku, ne preuzima odgovornost,
  5. Zagrljaj SDA-SBB nije se pokazao kao jačanje probosanske koalicije,
  6. Dominirali su lični utjecaji pojedinaca i dobrih i loših,
  7. ZDK, USK i TK kao najsnažnije baze SDA, izgubile su utjecaj u velikim centrima,
  8. Rukovodstvo SDA djeluje nezainteresirano za reorganizaciju SDA nakon ovog udara…
  9. Mnogi se zaklinju kako vole SDA i rade u interesu naroda…sad je vrijeme da to pokažu djelom…ako je važna SDA, onda su oni teret toj SDA i neka podnesu ostavke…

I, generalno, sve negativnosti su isplivale na površinu, dugogodišnje upravljanje na daljinu pojedinim OO SDA pokazalo se više nemogućom misijom…naši građani žele stalnu interaktivnu komunikaciju sa SDA kadrovima, i oni koji to nisu, već su samo gledali kako da se uhljebe i katapultiraju za Sarajevo sada su dobili poruku vlastitog naroda i članstva…”ODLAZITE”, i ko je ne prepozna, ima problem sa sobom.

Najbolje bi bilo i za SDA, ali i za samog predsjednika Izetbegovića, da je na vrijeme kada smo ukazivali, krenuo u demokratizaciju SDA i izmjenu Statuta SDA (što je i obećao i to javno), čime bi se  članstvu omogućilo da bira  rukovodstvo, na svim nivoima,  po principu jedan član jedan glas. Tako bi pokazao neophodnu odgovornost za stanje u kojem se nalazimo, a Stranka bi se već tada pripremila  za vrijeme koje dolazi. Ne bi bilo moguće da neki sami sebe kandidiraju  i time pošalju veoma lošu poruku građanima i biračima uopće.

Sada se nadam da shvata ozbiljnost situacije u kojoj se SDA nalazi, (SDA je kičma BiH)  Znam da naše članstvo i narod očekuje ovakve odgovore od nas i smatram da je za SDA sada ključni momenat da pokaže odgovornost spram države. Jer floskula  “svebošnjačko jedinstvo”, na ovakvim osnovama i ako se ovako nastavi voditi i stranka i država, neće postojati  ni u Sarajevu na narednim općim izborima 2018., kao i u preostalim dijelovima BiH. A onda će biti kasno za SDA. Akteri će završiti ili u penziji ili na marginama istorije, a svi zajedno ćemo žaliti za propuštenim prilikama, ili ne daj Bože za državom Bosnom i Hercegovinom.

Zato je sada najbolje sazvati najviše tijelo SDA i da ono opredijeli dalji pravac i budućnost SDA, a ne oni zbog kojih  (zbog čijih aferima) SDA godinama gubi podršku svoga naroda.

Ako vrijeme koje je pred nama, kojeg je sve manje, ne dozove naše rukovodioce, onda je očekivati “CUNAMI” i da “nevrijeme” poravna sve, a tada se procesi vise ne mogu kontrolisati…


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE