Naslovnica Lokalne Teme Politika Senad Trako g...

Senad Trako gotovo pola godine ne obnaša funkciju zastupnika u Skupštini ZDK jer je uhapšen u akciji “Bosna”

1226
PODIJELI

U akciji Bosna između ostalih uhapšen je i Send Trako, visočki zastupnik BPS-a u Skupštini ZDK. Trako je uhapšen pred Lokalne izbore prošle godine i od tada ne obnaša funkciju zastupnika u Skupštini ZDK.

Kako saznajemo Statutom ZDK po ovom pitanju ništa decidno nije definisano. Bitno je da postoji kvorum i da Skupština može da radi. Gotovo polugodišnji izostanak Senada Trake iz klupa Skupštine ZDK tako ne utiče na funkcionisanje zakonodavne vlasti ZDK i tim povodom još uvijek neće doći do eventualne zamjene zastupnika gdje bi u ovom slučaju Trako zamijenio naredni sa liste BPS-a sa prošlih izbora, a to je Šefik Šeper.
Kako saznaje Visoko.co.ba u Skupštini ZDK svakako postoji značajan broj zastupnika koji redovno ne dolaze na sjednice ili se samo pojave kako bi bili evidentirani kako bi uzeli naknadu od 150KM plus prevoz nakon čega opet napuštaju sjednicu.
Zastupnik zadržava mandat sve dok ne bude osuđen na zatvorsku kaznu od najmanje 6 mjeseci. Samo u tom slučaju dovodi se u pitanju mandat zastupnika, a obzirom da Senad Trako zvanično nije optužen njegov mandat je i dalje nije doveden u pitanje.

Podsjećamo Senad Trako i svi uhapšeni u akciji “Bosna” sumnjiče se da su se udružili u organiziranu kriminalnu grupu koja je trgovala svojim utjecajem, odnosno zahtijevajući novac ili druge oblike koristi određene osobe zapošljavala u javna preduzeća, odnosno u zdravstvene i školske ustanove u Federaciji BiH. Za upošljavanje su navodno tražili masne novčane nagrade koje su se kretale od pet do deset hiljada maraka.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.