SvijetRegijaSenat SAD-a ratifikovao Protokol, Crna Gora ulazi u NATO!

Senat SAD-a ratifikovao Protokol, Crna Gora ulazi u NATO!

Predsjedavajući Senata kazao je da će odluka odmah biti predata američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na potpisivanje. Trumpova administracija prethodnih dana ocijenila je da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

– Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja – saopćila je za Glas Amerike demokratska senatorka Jeanne Shaheen.

SAD su postale 27. zemlja članica Alijanse koja je okončala proces ratifikacije. Do sada su taj dokument još ratifikovali: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Poljska, Albanija, Turska, Rumunija, Litvanija, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Latvija, Hrvatska, Belgija, Luksemburg, Danska, Italija, Norveška, Češka, Francuska, Portugal, Grčka i Njemačka.

Sada je preostalo da Protokol ratifikuje i Španija.

Razmotriti reformu

Na početku današnje rasprave, republikanski senator Lee kazao je da se protivi širenju NATO-a.

– Ne vidim kako će prijem Crne Gore, koja ima malu vojsku, manje vojnika nego pojedini naši distrikti policajaca, doprinijeti jačanju kolektivne sigurnosti – rekao je Lee.

Dodao je da nije dovoljno jak argument pojedinih senatora, da bi SAD trebalo da podrže članstvo Crne Gore, samo jer se tome protivi Rusija.

– Crna Gora će biti članica NATO-a, ali nadam se da će nova administracija razmotriti reformu Alijanse – kazao je Lee.

Demokratska senatorka Jeanne Shaheen kazala je da SAD moraju podržati članstvo Crne Gore zbog veće sigurnosti u Evropi i smanjenju ruskih aspiracija.

Južne granice

– Priznajem da je Crna Gora mala zemlja, ali geopolitički izuzetno važna. Njenim članstvom skoro sve države koje imaju izlazak na Jadransko more bit će članice Alijanse čime se jačaju južne granice tog saveza – Shaheen, ocjenjujući da će prijem Crne Gore ojačati stabilnost na Balkanu.

Navodi da je Rusija pokušala da izvede državni udar u Crnoj Gori i smijeni legitimno izabranu Vladu. Shaheen ističe da žali što Protokol nije usvojen ranije u Senatu.

Demokratski senator Chris Murphy ubijeđen je da će NATO biti snažniji ukoliko mu se pridruži Crna Gora.

– Iako je mala zemlja, pozicija Crne Gore vrlo je značajna. Crna Gora je napravila veliki napredak u sigurnosnom sektoru i oblasti vladavine prava. Ministarstvo odbrane je modernizovalo vojsku. Ostalo je još posla koji će biti urađen kada se Crna Gora priključi Alijansi – rekao je Murphy.

Naglašava da mu je drago što će Senat podržati proširenje NATO-a ogromnom podrškom.

– Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabiluzije taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO –  naveo je Murphy, dodajući da su ruski državljani pokušali državni prevrat na dan parlamentarnih izbora.

Region u vakuumu

SAD, kako je dodao, moraju pojačati prisustvo na Balkanu, jer je, tvrdi, Trumpova administracija ostavila taj region u vakuumu.

– Bez novih projekata za jačanje stabilnosti i demokratije na Balkanu, taj prostor na neki način bio bi prepušten Rusiji – mišljenja je Murphy, prenosi RTCG.

Republikanski senator iz Ohioa Rob Portman smatra da crnogorske institucije nisu idealne, ali da je napravljen dovoljan napredak za članstvo u Alijansi.

Senator Ron Johnson ocijenio je da je Crna Gora pokazala posvećenost NATO-u, poručujući da će učlanjenje doprinijeti daljem razvoju stabilnosti Evrope.

– Crna Gora je pokazala i posvećenost razvoju međunarodne sigurnosti jer je učesnik mirovne misije u Afganistanu. Nije bilo tako davno kada je Balkan bio nestabilan, ali sada kada su Hrvatska, Slovenija, Albanija, a ubrzo i Crna Gora dio Alijanse, stvari se mijenjaju – rekao je Johnson, i poručio da SAD moraju poslati poruku kako Rusija ne može uticati na proširenje Alijanse.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE