Naslovnica BiH Obilježena še...

  Obilježena šesta godišnjica smrti armijskog generala Rasima Delića

  372

  Članovi porodice armijskog generala Rasima Delića, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, članovi udruženja generala Armije RBiH i drugih boračkih udruženja, prijatelji i uposlenici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, danas su na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odali počast u povodu šeste godišnjice smrti Delića.

  Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, članovi porodice, resorni federalni ministar i delegacije boračkih udruženja položili su cvijeće i proučili Fatihu na mezaru generala Delića, dok su imami proučili sure iz Kurana i dovu.

  Govoreći o liku i djelu armijskog generala Rasima Delića, ministar Salko Bukvarević je podsjetio da je Delić rođen 4. februara 1949. godine u mjestu Ćelić, BiH. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja odlazi na Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu koju završava 1971. godine odkad je i stupio u službu JNA. Tokom 1970-ih i 1980-ih bio je na dužnosti u različitim artiljerijskim jedinicama JNA u većem broju garnizona i komandovao najvećim formacijskim artiljerijskim jedinicama. Dvogodišnju školu za komandni kadar završava 1989. godine. (KŠA).

  U činu potpukovnika napušta visoku oficirsku dužnost u komandi 4. korpusa JNA u Sarajevu i početkom aprila 1992. godine uključuje se u Teritorijalnu odbranu Republike Bosne i Hercegovine.  Od početka agresije na Republiku BiH pa do juna 1993. godine obavljao je dužnost komandanta IKM GPŠ Armije RBiH u Visokom. Od 8. juna 1993. godine do kraja rata bio je komandant Generalštaba Armije RBiH.

  Rasim-Delic

  Rasim Delić je prvi u Armiji RBiH imenovan u čin generala od Vrhovne komande oružanih snaga (Predsjedništva RBiH) u decembru 1993. godine.

  Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini Rasim Delić je bio komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, sve do penzionisanja u septembru 2000. godine.

  Doktorirao je 2004. godine na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu o temi “Nastanak, razvoj i uloga Armije Republike BiH u odbrani Bosne i Hercegovine”.

  – Aprilski dani u Bosni i Hercegovini su dani ponosa i tuge. Dani ponosa, jer se tada rađala Armija RBiH koja je branila sve građane BiH i civilizacijske tekovine zajedničkog života građana BiH, a dani tuge, jer se sjećamo naših najboljih sinova koji su dali živote za odbranu naroda i Domovine. Danas se sjećamo velikog čovjeka, armijskog generala Rasima Delića, čovjeka koji je bio komandant Generalštaba Armije RBiH. Sjećajući  se lika i djela armijskog generala Delića mi se danas prisjećamo i svih njegovih saboraca, komandanata koji su dali svoje živote i svoje dijelove tijela za slobodu Bosne i Hercegovine – kazao je Bukvarević.

  Sin generala Rasima Delića, Adnan Delić se zahvalio svim prisutnim koji su došli  danas odati počast i sjetiti se njegova oca. Posebno se zahvalio ministru Bukvareviću, ističući da je ovo prvi put da institucija učestvuje u obilježavanju ove godišnjice. Naglasio je da narednih godina na ovakvim godišnjicama treba biti još više prisutnih.

  – Jer, ne okupljamo se samo radi Rasima Delića, već svih onih koji su živote ili dijelove tijela dali za Bosnu i Hercegovinu, jer mi kao Bošnjaci i oni kojima je Bosna i Hercegovina jedna i jedina ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo, da se ne ponovi – kazao je.

  Adnan Delić je izrazio nadu da će naredne godine na obilježavanju godišnjice na ovom mjestu biti izgrađeno turbe armijskom generalu.

  Rasim Delić je umro u Sarajevu 16. aprila 2010. godine, saopćeno je iz Kabineta ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.