Naslovnica Lokalne Teme Politika Šesta sjednic...

Šesta sjednica OV Visoko: U najkraćem pročitajte šta i kako rade oni koje ste birali za vrijeme medijske blokade

893
PODIJELI

Obzirom da ste u medijskoj blokadi kao 1993.godine kada smo bili okruženi tenkovima i topovima, a danas smo okruženi ulizicama pa ste opet u medijskoj blokadi ukratko ćemo vam prepričati šta se to dešavalo na 6. sjednici Općinskog vijeća Visoko. Podsjećamo to je ona zakonodavna vlast koju smo birali na izborima i koja bi trebala da ukazuje izvršnoj vlasti šta radi i da odobrava taj (ne)rad izglasavanjem s ciljem legalnosti i transparentnosti. U Visokom je sve to nakaradno i obrnuto. Na Visoko.co.ba u najkraćem pročitajte šta i kako rade oni koje ste birali i koji su vas jutro nakon izbora izdali i iznevjerili.

1. Izvod iz zapisnika sa 5. sjednice Općinskog vijeća Visoko. Dejan Šćepanović se žalio na zapisnik, zahtijevao da se u njega uvrsti činjenica da je predsjedavajući onemogućio jednu od gošća sjednice da govori. Predsjedavajući to odbio.

2. Prijedlog osnove programa i politike Općinske načelnice za mandatni period 2016 – 2020. godina.

IZVJESTILAC: Amra Babić, Općinska načelnica Visoko

3. Nacrt Strategije razvoja turizma na području općine Visoko za period 2016-2024. godina.

IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice. Svi glasali ZA.

4. Tačka POVUČENA. Pomoćnica načelnice Nidžara Hadžiomerović izašla za govornicu i rekla da povlači tačku. Vijećnik SDP-a Dejan Šćepanović iz vijećničke klupe pitao za razlog. Na sugestiju načelnice pomoćnici sugerirano da nema potrebe da odgovara na to pitanje.

5. Prijedlog Rješenja o razrješenju i Prijedlog Rješenja o konačnom imenovanju Upravnog odbora JU “Dom zdravlja” Visoko

IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice. Na ovoj tački dnevnog reda došlo je do raspada SDA i SDP. Edin Lopo iz SDA glasao ZA suprotno stavu svog Kluba, kao i Nedžla Greda suprotno stavu Povjereništva. Sa 17 glasova ZA. Dva uzdržana i tri PROTIV ova tačka je usvojena. Zlatko Handžić, Zijada Smailagić i Emir Džafić iz SDA nisu došli na glasanje.

6. Prijedlog akta iz imovinsko-pravne oblasti (Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa dogradnje vodovodnog sistema Visoko – podsistem Moštre). Svi vijećnici izuzev SDP-a glasali ZA.

IZVJESTILAC: Nidžara Hadžiomerović, pomoćnica načelnice

7. Izvještaj o provođenju politike i radu Općinske načelnice i o radu općinskih službi Općine Visoko za period 01.01.2016 – 31.12.2016. godine, sa izvještajem o rješavanju upravnih predmeta u 2016. godini.

IZVJESTILAC: Amra Babić, Općinska načelnica Visoko i pomoćnici Općinske načelnice. SDP glasao PROTIV. SDA svi UZDRŽANI

8. Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva Visoko u 2016. godini.

IZVJESTILAC: Melina Travančić-Hodžić, Općinski pravobranilac. Svi glasali ZA, samo SDP bio protiv.

Sukob mišljenja desio se i na kraju sjednice. Naime, na inicijativu Vahida Ramica (SBB) traženo je da se odmah izjašnjava o inicijativama i da se vijećnici koji odu ranije sa tačke dnevnog reda kazne oduzimanjem paušala.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.