Lokalne TemePolitikaŠesta sjednica OV Visoko: U najkraćem pročitajte šta i kako rade oni...

Šesta sjednica OV Visoko: U najkraćem pročitajte šta i kako rade oni koje ste birali za vrijeme medijske blokade

Obzirom da ste u medijskoj blokadi kao 1993.godine kada smo bili okruženi tenkovima i topovima, a danas smo okruženi ulizicama pa ste opet u medijskoj blokadi ukratko ćemo vam prepričati šta se to dešavalo na 6. sjednici Općinskog vijeća Visoko. Podsjećamo to je ona zakonodavna vlast koju smo birali na izborima i koja bi trebala da ukazuje izvršnoj vlasti šta radi i da odobrava taj (ne)rad izglasavanjem s ciljem legalnosti i transparentnosti. U Visokom je sve to nakaradno i obrnuto. Na Visoko.co.ba u najkraćem pročitajte šta i kako rade oni koje ste birali i koji su vas jutro nakon izbora izdali i iznevjerili.

1. Izvod iz zapisnika sa 5. sjednice Općinskog vijeća Visoko. Dejan Šćepanović se žalio na zapisnik, zahtijevao da se u njega uvrsti činjenica da je predsjedavajući onemogućio jednu od gošća sjednice da govori. Predsjedavajući to odbio.

2. Prijedlog osnove programa i politike Općinske načelnice za mandatni period 2016 – 2020. godina.

IZVJESTILAC: Amra Babić, Općinska načelnica Visoko

3. Nacrt Strategije razvoja turizma na području općine Visoko za period 2016-2024. godina.

IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice. Svi glasali ZA.

4. Tačka POVUČENA. Pomoćnica načelnice Nidžara Hadžiomerović izašla za govornicu i rekla da povlači tačku. Vijećnik SDP-a Dejan Šćepanović iz vijećničke klupe pitao za razlog. Na sugestiju načelnice pomoćnici sugerirano da nema potrebe da odgovara na to pitanje.

5. Prijedlog Rješenja o razrješenju i Prijedlog Rješenja o konačnom imenovanju Upravnog odbora JU “Dom zdravlja” Visoko

IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice. Na ovoj tački dnevnog reda došlo je do raspada SDA i SDP. Edin Lopo iz SDA glasao ZA suprotno stavu svog Kluba, kao i Nedžla Greda suprotno stavu Povjereništva. Sa 17 glasova ZA. Dva uzdržana i tri PROTIV ova tačka je usvojena. Zlatko Handžić, Zijada Smailagić i Emir Džafić iz SDA nisu došli na glasanje.

6. Prijedlog akta iz imovinsko-pravne oblasti (Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa dogradnje vodovodnog sistema Visoko – podsistem Moštre). Svi vijećnici izuzev SDP-a glasali ZA.

IZVJESTILAC: Nidžara Hadžiomerović, pomoćnica načelnice

7. Izvještaj o provođenju politike i radu Općinske načelnice i o radu općinskih službi Općine Visoko za period 01.01.2016 – 31.12.2016. godine, sa izvještajem o rješavanju upravnih predmeta u 2016. godini.

IZVJESTILAC: Amra Babić, Općinska načelnica Visoko i pomoćnici Općinske načelnice. SDP glasao PROTIV. SDA svi UZDRŽANI

8. Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva Visoko u 2016. godini.

IZVJESTILAC: Melina Travančić-Hodžić, Općinski pravobranilac. Svi glasali ZA, samo SDP bio protiv.

Sukob mišljenja desio se i na kraju sjednice. Naime, na inicijativu Vahida Ramica (SBB) traženo je da se odmah izjašnjava o inicijativama i da se vijećnici koji odu ranije sa tačke dnevnog reda kazne oduzimanjem paušala.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE