ZDKSindikat “Cimosa” najavljuje tužbe protiv uprave zbog odvoženja imovine iz fabrike

Sindikat “Cimosa” najavljuje tužbe protiv uprave zbog odvoženja imovine iz fabrike

Za radnike zeničkog Cimosa još traju pregovori sa upravom preduzeća o sudbini 150 zaposlenih, koji su u julu suočeni sa saznanjem da je, nakon zatvaranja pogona u Sarajevu i Srebrenici, odlučeno da će tvornica u Zenici ići u likvidaciju. Po riječima predsjednika Sindikata Cimosa, Rusmira Pašalića, u periodu dok traju pregovori, 13 radnika se nagodilo sa upravom kompanije o odustajanju od tužbi u zamjenu za radno zbrinjavanje u jednoj od Cimosovih livnica u BiH i Hrvatskoj. Ostatak radnika još se nada povoljnim rezultatima pregovora između Sindikata i uprave iz Kopra, u vezi sa visinom iznosa za otpremnine, ali ne odustaju od tužbi, koje su ranije podnijeli po osnovu kolektivnih ugovora.

Sindikat Cimosa uputio je prošle sedmice upravi kompanije apel da se suzdrži od odvoženja mašina i opreme iz zeničke fabrike, s obzirom da takvim aktivnostima smanjuje vrijednost likvidacione mase i čini krivična djela nesavjesnog privrednog poslovanja i uzrokovanja stečaja. Ukoliko se nastavi sa takvim aktivnostima, Sindikat najavljuje podnošenje krivičnih prijava protiv uprave, s obzirom da bi izvlačenje vrijedne imovine iz pogona dovelo do nemogućnosti izmirenja obaveza prema povjeriocima, pa i prema radnicima u postupku likvidacije. Sindikat je naveo da raspolaže saznanjima o odvoženju mašina za mašinsku obradu „Yanmar“, kao i o namjerama odvoženja i ostalih mašina i opreme, poput 3D mjerne laboratorije.
Novi sastanak između predstavnika Sindikata i uprave kompanije u vezi sa zbrinjavanjem radnika zeničkog Cimosa, trebalo bi da bude održan 30. augusta.

 

 

 

Visoko.co.ba/Rtvze.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE