ZDKPrivredaSindikat 'Krivaje Mobel' traži hitnu sjednicu OV Zavidovići

Sindikat ‘Krivaje Mobel’ traži hitnu sjednicu OV Zavidovići

Sindikat Krivaje Mobel iz Zavidovića zatražio je od načelnika te općine hitno zakazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća, nakon što je, kako tvrde, počelo otpuštanje radnika u tom preduzeću.

Podatak da je više od 170 radnika dobilo otkaze u upravi preduzeća demantuju, ali ne isključuju moguće smanjenje broja zaposlenih zbog nedostatka sirovina za proizvodnju.

Radnici tvrde da je bilo više desetina otkaza ugovora o radu u posljednih nekoliko dana.

Iz uprave preduzeća oštar demant ove informacije i objašnjenje da  je u toku ove godine Krivaji Mobel isporučeno manje od polovine ugovorenih količina drvnih sortimenata, zbog čega su prinuđeni reducirati broj radnika.

“Donijeli smo poslovnu odluku da u preduzeću ubuduće radi pilana u jednoj smjeni, parketara u jednoj smjeni, furnirnica u dvije smjene i namještaj 4 u jednoj smjeni. Na bazi takve odluke pravimo spisak neophodnih ljudi za sva instalisane kapacitete i da organizujemo proizvodnju naspram tih kapaciteta. Krivaja Mobel nije nikoga otpustila nego samo radi redukciju broja radnika naspram raspoložive sirovine koju može osigurati u ovom momentu”, kaže Munib Husejnagić, direktor Krivaje Mobel.

Podsjećamo, prije godinu ortačka grupa iz Zavidovića i Žepča kupila je vitalne proizvodne cjeline Industrijskog preduzeća „Krivaja“ u stečaju. Tada je s Vladom Federacije potpisan i poseban protokol o preuzimanje oko 1.000 radnika koji su na dan potpisivanja ugovora bili na evidenciji tog preduzeća.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE