SvijetBliski istokSirijske snage intenzivirale bombardovanje u okolini Damaska i Hame

Sirijske snage intenzivirale bombardovanje u okolini Damaska i Hame

“Velika je eskalacija napada sjeverno od Hame i u pravcima Maardesa i Sourana”, izjavio je lokalni medijski aktivista Obeida Hamawi. On je procijenio da je više od 70 bombi i raketa palo na susjedno selo i grad.

Sirijski državni mediji javili su da su vladine snage sredinom dana vratile Maardes. Hamawi je izjavio da lokalni borci očekuju od vladinih snaga da krenu prema široj regiji Sourana već u utorak.

Sirijski pobunjenici i borci povezani s al-Qaidom zauzeli su te gradove u iznenadnoj ofanzivi prije dvije sedmice. Oni su došli 10 kilometara nadomak Hame, četvrtog po veličini sirijskog grada, prije nego što su vladine snage i njima savezničke milicije zaustavile s napredovanjem.

Sirijske vladine snage zavise od šiitskih boraca iz Libana, Iraka i Irana u utvrđivanju svojih položaja. Hamawi je kazao da su oni bili od ključnog značaja za kontraofanzivu u Hami, dok su provladine društvene mreže javile o dolasku iračkih pojačanja iz pokreta Nujaba u tu regiju u prošloj sedmici, prenosi AP.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE