BiHPolitikaSkopljaković: Prijedlog HDZ-a ugrožava interese Hrvata

Skopljaković: Prijedlog HDZ-a ugrožava interese Hrvata

“Dijeliti građane i određivati vrijednost njihovog glasa obzirom na sredinu iz koje oni dolaze je neetički i nedemokratski.Umanjivati vrijednost njihovog glasa samo zato što oni žive kao manjinsko stanovništvo u nekim općinama ili gradovima je neprihvatljivo i sa kršćanskog stajališta”, smatra Skopljaković.

On je naglasio da upravo HDZ sa predloženom izmjenom Izbornog zakona produbljuje podjele među Hrvatima

“HDZ unutar hrvatskog korpusa nastoji primjeniti metode majorizacije i domanacije, što spočitava kao metodu borbe drugim političkim strankama, bošnjačkim ili strankama građanske opcije”, mišljenja je Skopljaković

Njihovi prijedlozi ugrožavaju vitalne nacionalne interese hrvatskog naroda koji vode u daljnju podjelu i produbljuju neravnopravnost među Hrvatima, dodaje Skopljaković.

Skopljaković se osvrnuo i na argument konstitutivnosti koji se često navodi od strane HDZ-a.

“Ako se HDZ poziva na konstitutivnost i jednakopravnost Hrvata sa ovim prijedlogom Izbornog zakona tu jednakost i konstitutivnost Hrvata ne priznaje Hrvatima u Republici Srpskoj niti to priznaje Hrvatima u općinama gdje su Hrvati manjina”, naglasio je.

On je istakao da su i u HDZ-u i u Međunarodnoj zajednici svjesni da ovakav prijedlog neće proći, te ukoliko bi čak bi izglasan, imajući u vidu ranije presude Evropskog suda za ljudska prava, BiH bi se ponovo osramotila.

“Interesantno je da Evropska unija i Međunarodna zajednica ne reagiraju na ovakve prijedloge. Međutim i u HDZ-u i Međunarodnoj zajednici su svjesni da ovakav prijedlog neće proći ni na Ustavnom sudu, neće proći taman da ga usvoji na Parlament. U tome slučaju to će doći do Evropskog suda koji je već donio određene presude te bi i u tome slučaju ponovo donijeli negativnu ocijenu, odnosno presudu za BiH, gdje bi se takvim zakonom samo osramotili”, zaključio je Skopljaković.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE