BiHPolitikaSkopljaković: Rješenja po etničkom načelu ne vode ka jednakopravnosti

Skopljaković: Rješenja po etničkom načelu ne vode ka jednakopravnosti

VIJESTI.BA :  Prije par dana HDZ 1990 i Posavska stranka potpisali su sporazum o saradnji. Hrvatska stranka na čijem ste čelu najavila je mogućnost priključivanja sporazumu. Kakve su perspektive formiranja novog političkog bloka unutar hrvatskog korpusa?

SKOPLJAKOVIĆ: Hrvatska stranka BiH trenutno radi na preustroju i reorganizaciji stranke i kako smo najavili spremni smo razgovarati sa svim drugim strankama koje su zainteresirane za suradnju sa nama te imaju podudarna programska opredjeljenja sa našima. Razgovaranje nikako ne znači i pregovaranje o mogućoj koaliciji, formiranju novog bloka ili nekom drugom obliku udruživanja. Ono što možemo reći u ovome trenutku, je da ćemo preciznije moći govoriti o mogućem udruživanju ili koaliranju sa drugim strankama, nakon završenog procesa preustroja stranke i formiranja općinskih i županijskih organizacija.

VIJESTI.BA :  Iz krugova bliskih HDZ-u pa i iz samog HDZ-a, to su odmah ocjenili kao pokušaj razdvajanja Hrvata Hercegovine i Hrvata Bosne. Da li se tu radi o zamjeni teza, obzirom da je lider HDZ-a najavom reorganizacije BiH i određivanja nekog životnog prostora za Hrvate, iz toga isključio Hrvate Bosne?

SKOPLJAKOVIĆ: Ono što mi tražimo je da se promijeni Ustav BiH i na tom se danas do kraja radi i u BiH i mnogo dalje od BiH, i u tim rješenjima sva ona područja koja je čuvala Herceg-Bosna koju je branio HVO bit će sastavnica prostora koji će uživat hrvatski narod..“ ovo je izjava gospodina Čovića koju ste vi objavili. Koliko je meni poznato HVO je branio i područja koja su i u Bosni. HS BiH smatra da traženje rješenja unutarnjeg uređenje BiH na ratom osvojenim prostorima ili po etničkom načelu samo po sebi govori da to ne vodi ka jedinstvu i jednakopravnosti. Sa ovakvim rješenjima svi narodi u BiH su gubitnici, a ponajviše Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivni narod, a toga smo svjedoci zadnjih 22 godine jer imamo podjelu BiH na ratom osvojena područja. Mi u Hrvatskoj stranci BiH u više navrata smo naglasili da se borimo za pravednije i kvalitetnije uređenje BiH kao jedinstvene, cjelovite i decentralizirane države ali bez entitetske podjele, kakvu vidimo danas. Na ovakav način mi se borimo za jedinstvo i jednakopravnost svih Hrvata, te se zalažemo za teritorijalni i institucionalni preustroj cijele BiH, sa novim ustavnim rješenjima prihvatljivim jednako za sve, ali ne prema etničkim načelima, ne prema osvojenim prostorima u ratu, nego na ekonomski autonomnim prostorima gdje će sva tri konstitutivna naroda zajedno sa ostalima moći ostvariti svoj puni identitet i slobodu te nam omogućiti gospodarski napredak kojim ćemo zaustaviti odlazak mladih iz BiH. Za nas svaki Hrvat i svaki pripadnik HVO jednako je važan, stoga pozivamo sve da se prestanemo koristiti braniteljima za dobivanje jeftinih političkih poena, nego dajmo sve od sebe kako bismo njima i njihovim obiteljima osigurali život dostojan čovjeka bez obzira u koljem  dijelu BiH su branili svoj dom. Neki od njih, na žalost, imaju više dana u procesima revizije nego u domovinskome ratu. Možemo slobodno konstatirati, predizborne igre su počele ali na žalost ponovno na sceni imamo disciplinu, skokovi u prošlost, umjesto brzog hodanja ka Europskoj uniji.

VIJESTI.BA: HDZ i SDA u Federaciji BiH drže monopol nad javnom upravom. Godine vladavine ove dvije partije rezultirale su značajnom stranačkom izbornom mašinerijom. Zbog čega se politički odnosi samo svode na nacionalnu kad postoji i socijalna linija?

SKOPLJAKOVIĆ: Svima je već poznato da ove dvije stranke već dugi niz godina uspješno surađuju na svim razinama pa i u javnoj upravi i javnim poduzećima. Na žalost pored ove socijalne linije postoji i ona linija straha i kontrole nad biračima jer „Veliki brat promatra“. Ove stranke uspješno pred očima međunarodne javnosti preko biračkih odbora „vide“ kako drugi glasuju i vode ih kroz taj „zamršeni“ proces kako ne bi zalutali, a međunarodna zajednica samo traži da se mi sami dogovorimo.

VIJESTI.BA:  Iako HDZ tokom čitave povijesti Federacije participira u vlasti, osim kraćih izuzetaka, nikada nije bio u stanju da izdejstvuje to da Hrvat bude premijer Federacije, čime bi neposredno se moglo uraditi više na zaštiti interesa hrvatskog naroda. Može li potencijalni novi hrvatski blok u saradnji sa drugim strankama to postići?

SKOPLJAKOVIĆ: Činjenica da su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda govori nam da bi Hrvati trebali imati jednaka prava kao i druga dva konstitutivna naroda u BiH pa i u FBiH. Činjenica je i to da bošnjačke stranke, obzirom na njihovu brojnost u FBiH, imaju dominaciju nad Hrvatima u sredinama gdje su većina. Odluke u Općinskom vijeću u Travniku donose se većinom glasova bošnjačkih stranaka tako da Hrvati nemaju gotovo nikakvog utjecaja na život i radu u toj općini. Majorizacija nad Hrvatima provodi se i u svim drugim sličnim sredinama, gdje su Hrvati u manjini. Bošnjačke stranke moraju snositi dio odgovornosti kada ovakvim ponašanjem tjeraju Hrvate u FBiH na traženjem drugačijih rješenja. Hrvati sami ne mogu osigurati ravnopravnost, te ne postoji blok koji će ispraviti ovakve anomalije ukoliko druga dva naroda nisu spremna prihvatiti Ustavom zagarantiranu konstitutivnost=jednaka prava konstitutivnih naroda ali i ostalih koji žive u BiH. Razgovarao: Nihad Hebibović

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE