ZDKPolitikaSkupština ZDK: Donesen Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, izmjena zakona o izvršavanju budžeta

Skupština ZDK: Donesen Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, izmjena zakona o izvršavanju budžeta

Skupština Zeničko-dobojskog kantona u sedmom sazivu je održala 28. sjednicu na kojoj je razmatrano osam tačaka dnevnog reda. U okviru prve tačke dnevnog rada je nastavljen pretres Prijedloga zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, nakon čega je Skupština Zeničko-dobojskog kantona donijela Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Podsjećamo da je na 26. sjednici, održanoj 11.04.2016. godine, Skupština razmatrala Prijedlog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kada je Skupština prihvatila prijedlog predstavnika Vlade Kantona za odgađanje pretresa Prijedloga navedenog  zakona,  s obzirom da na tadašnjoj sjednici nije bio prisutan ministar Ministarstva za privredu, zbog čega poslanici nisu imali kvalitetna obrazloženja prijedloga zakona. Nakon, ove tačke Skupština je po skraćenom postupku donijela Zakon o izmjeni zakona o izvršavanju budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu.

Skupština je nakon diskusije donijela i Odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj za realizaciju Projekta Svjetske banke „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini” za Federaciju BiH u iznosu do 2.547.878,38 KM. Ova kreditna sredstava namijenjena su za finansiranje unaprijeđenja energetske efikasnosti na objektima: OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Zenica, OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Kakanj, „Prve osnovne škole“ Zavidovići, Srednje mješovite škola „Žepče“ Žepče i Opće bolnice Tešanj, kroz mjere energetske efikasnosti koje mogu uključivati sanaciju omotača zgrade, prozora, krova, unaprijeđenje sistema grijanja/hlađenja, osvjetljenja i druge mjere za unaprijeđenje energetske efikasnosti.

Potom je Skupština nakon sprovedene rasprave i diskusije donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona. Ovom prilikom je resorni ministar prometa i komunikacija istakao da je prijedlog ove odluke nekada morao doći na dnevni red, što se upravo i desilo, jer je Konkurencijsko vijeće BiH, naložilo da se odluka preispita, izmjeni i uskladi sa Zakonom o konkurenciji BiH, a suština svih izmjena i dopuna je da se usklađuju sa Zakonom o cestovnom prijevozu i posebno sa Zakonom o konkurenciji.

Poslanici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona su na 28. sjednici prihvatili Izvještaj o izvršenju budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2015. godinu, a potom, nakon sprovedene rasprave i diskusije po osnovu tačke „Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2015. godinu“, predloženi Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona daje saglasnost na Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2015. godinu nije dobio potrebnu većinu poslanika, zbog čega isti nije donesen.

Bez veće diskusije poslanici su na 28. sjednici Skupštine prihvatili Izvještaj o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za period 01.01. – 31.12.2015. godine, a u konačnici zasjedanja Skupština je prihvatila i Izvještaj o ostvarivanju programa rada Skupštine za 2015. godinu, za period VII-XII 2015. godine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE