ZDKSkupština ZDK: Ostaje proljetni raspust

Skupština ZDK: Ostaje proljetni raspust

Skupština Zeničko dobojskog kantona nije prihvatila Inicijativu o izmjenama Zakona o osnovnoj školi,koja je predviđala ukidanje proljetnog raspusta.
S druge strane prihvaćena je Inicijativa o izmjenama Zakona o javnom redu i miru. Sa dnevnog reda je povučen Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima.
Data je i saglasnost na Prostorni plan općine Visoko (2014-2034.).
Zastupnik Demokratske fronte,Midhat Delić podnosilac je Inicijative o ukidanju proljetnog raspusta,odnosno izmjena Zakona o osnovnoj školi. Kako je obrazložio,gubi se kontinuitet u radu učenika,koji je teško nadoknaditi.
Većina zastupnika smatrala je da proljetni raspust treba ostati. Zastupnik HDZ-a Damir Jukić ukazuje da je to praksa drugih zemalja,kako u okruenju tako i u evropskim zemlja.Doduše,možda bi ga trebalo pomjeriti ranije,odnosno na sredinu drugog polugodišta,istakao je Jukić.
Resorni ministar Mensur Sinanović naglašava da će ovo pitanje biti predmet ankete u školama kao i roditelja učenika,kao i šire javne rasprave svih zainteresovanihPri tom je naznačio da Zakon nije dobro parcijalno mijenjati,te da će temeljitije izmjene Zakona inače biti u programu za narednu godinu.
Skupština nije prihvatila ni drugu Inicijativu zastupnika Delića, o izmjenama Zakona o srednjoj školi,koja se odnosi na izbor direktora.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE