BiHSKYE club i Damar boravili u posjeti historijskom kompleksu u Mostaru

SKYE club i Damar boravili u posjeti historijskom kompleksu u Mostaru

Predstavnici SKYE cluba Udruženja „Damar omladine“ proteklog vikenda su boravili u jednodnevnoj posjeti Sabornoj pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u Mostaru.

Razlog posjete jeste bio obići budući SKYE club koji će biti otvoren pri Sabornoj crkvi, u prostorijama Vladičanskog dvora, kao i razmjena pozitivnih iskustava u radu sa mladima.

Osim pomenutog, predstavnici SKYE cluba Udruženja „Damar omladine“, obišli su cijeli kompkleks Saborne pravoslavne crkve Svete Trojice gdje su se upoznali sa historijom nastanka i razvoja
pravoslavne crkve u ovom kraju.

Domaćin posjete je bila gospođa Nataša Krulj, supruga poznatog mostarskog paroha Radivoje Krulj.

Saznali smo da je Saborna crkva u Mostaru bila saborni hram eparhije zahumsko-hercegovačke Srpske pravoslavne crkve u periodu od 1873. do 1992. godine. Bila je najveća crkva na Balkanu do kraja 19. vijeka. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola grada Mostara. Crkva je
bila jedna od najviših i najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu. Trenutno je u fazi obnove.

Osim kompleksa Saborne crkve u Mostaru, predstavnici SKYE cluba obišli su i prostorije Vladičanskog dvora u kome će biti sjedište SKYE cluba Mostar.

Napominjemo da je SKYE ( Knowledge for Youth Economic Empowerment­/ Vještine i znanje za ekonomsko osnaživanje mladih) obrazovni program koji je kreirala Fondacija New Horizons Rumunija u saradnji sa World Vision-om.

Cilj SKYE programa je da odgovori na egzistencijalne potrebe i aspiracije mladih, od 16 do 19 godina, baveći se istovremeno ključnim izazovima u zajednici, koristeći kombinaciju učenja kroz rad i iskustvenog učenja.

SKYE klubovi su grupe mladih ljudi koji se sastaju svake sedmice, kako bi zajedno učili i razvijali međusobne odnose; istraživali različite teme učenja kao grupa i pojedinci; prepoznali probleme i
prednosti zajednice; razmjenjivali ideje, planirali i implementirali projekte učenja kroz rad u zajednici; i razvijali društvena preduzeća kao način izdržavanja ali i izgradnje zajednice.

SKYE klub bit će otvoren u porostorijama Udruženja „Damar omladine“ , koje se nalaze u ulici Bakračeva br. 1, u zgradi BTS-a narednih 18 mjeseci.

Pored općine Visoko projekat se implementira u još tri općine/grada u Bosni i Hercegovini: Kalesiji,
Goraždu i Mostaru.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE