Skype-a-thon: Učenici Srednje tehničke škole Zavidovići učestovali u projektu Microsofta

484

Učenici Srednje tehničke škole Zavidovići jučer su učili s Noa Lahav iz Izraela u sklopu Micorsoftovog projekta Skype-a-thon iz učionice u svojoj školi.

Skype-a-thon je globalni projekat koji se provodi s ciljem promocije edukacije generalno kao važnog dijela svake osobe.  Ideja vodilja je povezivanje učionica i nastavnika širom svijeta i upotreba modernih tehnologija prilikom edukacije. Cjelokupni projekat je realizovan 29. i 30. novembra, a misija mu je bila da se proputuje nešto manje od 5 miliona kilometara.

img_0017

Svjetski projekat svoju stanicu pronašao je i u Zavidovićima u Srednjoj tehničkoj školi. Inicijator projekta je profesorica engleskog jezika u ovoj školi Sanela Ahmić koja je plasirala informaciju o ovom projektu na jezičkoj sekciji. Inicijativa i realizacija krenula je sa sekcije, a učenici su 30. novembra u 17 sati po srednjoevropskom vremenu prešli 3220.297km.

Skype-a-Thon putovanje učenike je odvelo u Izrael, gdje je predavač, Noa Lahav, održala predavanje o na temu Abiogeneza – Porijeklo života, tokom kojeg su učenici mogli postavljati pitanja i komunicirati u realnom vremenu.

Organizaciju i planiranje vodio je učenik četvrtog razreda elektrotehničke škole, Ramiz Polić. Još 18 učenika je oduševljeno bilo dio projekta. Svi su dijelili isti entuzijazam i veliko zadovoljstvo predstavljajući, školu, lokalnu zajednicu i državu na globalnom nivou.

img_0022

– Veoma mi je drago što smo imali šansu raditi na ovome projektu. Također, ponosan sam na grupu učenika koja je pridonijela ostvarenju. Sam cilj projekta jeste promocija znanja i upotreba tehnologije u edukativne svrhe, te smo shvatili koliko je sam taj čin važan za nas, našu školu i zajednicu. Imali smo šansu diskutovati i razmijeniti ideje sa osobom koja je drugačija od nas i između ostalog zabaviti se u tom procesu. Shvatili smo također te razlike, te smo imali priliku predstaviti Zavidoviće, ali i Bosnu i Hercegovinu. Želim se zahvaliti profesorici Saneli Ahmić koja nas je uputila u ovaj projekat, te grupi koja je isti realizovala. Bila mi je velika čast što sam imao priliku biti dio svega toga, kazao nam je Ramiz Polić lider ovog projekta.

img_0010

img_0026

img_0020

img_0005

visoko.ba/zdici.info