ZDKSlab interes poslodavaca da zaposle djecu šehida i poginulih branitelja

Slab interes poslodavaca da zaposle djecu šehida i poginulih branitelja

Procjenjuje se da na evidencijema nezaposlenih u 11 općina Zeničko-dobojskog kantona ima oko 1.000 djece šehida i poginulih branitelja sa različitom školskom spremom, od onih koji su završili osnovnu školu pa do onih sa visokom stručnom spremom različitih profila. Želeći smanjiti broj nezaposlenih i reda ove boračke populacije Služba za zapošljavanje ZDK, u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom za boračka pitanja ZDK, počela je sa realizacijom Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca.

  • Za realizaciju Programa osigurano 275 hiljada KM

Programom je predviđeno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca sa VSS ili VŠS uz zasnivanje radnog odnosa na period od godinu dana, ili srednjom i nižom stručnom spremom uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci. „Trudimo se animirati i djecu, ali i poslodavce da iskoriste ova poticajna sredstva i pokužu dobru volju u rješavanju velikog problema, a to je nezaposlenost djece šehida-poginulih boraca. Na području općine Maglaj 69 je nezaposlenih iz ove kategorije, a 12 ih je sa fakultetskim diplomama. Za tri dana, koliko javni poziv traje, na maglajskom području od strane poslodavaca nema nikakvog interesa. Vjerujem da će poslodavci ipak imati srca i savjesti“, rekla Fatima Mahmutagić, predsjednica Upravnog odbora Organizacije porodica šehida-poginulih boraca ZDK.

Javni poziv objavljen je na stranicama Službe za zapošljavanje ZDK i Vade ZDK 21.juna i biće otvoren 15 dana. Naša sagovornica se nada da će poslodavci ipak pokazati određeni interes. „Bila bih sretna kada bi se u ovom trenutku zaposlilo njih barem deset, kada bi poslodavci iskazali dobru volju i krenuli u ovaj proces. Vjerujem da bi se ovaj Program mogao realizovati iz godine u godnu, dok ne zaposlimo svu djecu šehida-poginulih branitelja“, dodala je Mahmutagić.

  • Federalni zavod za zapošljavanje osigurao 175 hiljada KM

Služba Poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 600,00 KM za osobe sa VSS ili VŠS u trajanju od 12 mjeseci i 600,00 KM za osobe sa srednjom i nižom stručnom spremom u trajanju od šest mjeseci, a koji obuhvata dio troškova obaveznih doprinosa i/ili dio neto plaće. Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca predviđena su sredstva u iznosu od 275.000 KM, od čega 175.000 KM osigurava Federalni zavod za zapošljavanje, a 100.000 KM Ministarstvo za boračka pitanja ZDK.

 

 

Visoko.co.ba/Maglaj.net


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE