SvijetRegijaSlovenija u četvrtak odlučuje o prodaji NLB-a

Slovenija u četvrtak odlučuje o prodaji NLB-a

Takvo stajalište podržao je u srijedu France Arhar, predsjednik udruge slovenskih bankara, nekoć guverner slovenske centralne banke.

Ako vlada zaustavi postupak u kojemu je prema obvezama što ih je prije tri godine dala Europskoj komisiji trebala prodati tri četvrtine dionica NLB-a, to će biti “razumljiv” potez, kazao je Arhar za Slovenski radio.

U međuvremenu su se promijenili uvjeti na financijskom tržištu i uvjeti prodaje u ovom trenutku nisu povoljni jer bi se za NLB postigla preniska cijena, smatra on.

Prema dogovoru s EK-om, Slovenija je prodaju tri četvrtine vlasništva u NLB-u trebala početi lani, ali ju je odgodila.

Ove je godine s Bruxellesom postigla novi sporazm po kojem se privatizacija trebala odvijati u dva koraka: polovica dionica trebala se putem inicijalne javne ponude prodati najkasnije do kraja ove, a četvrtina do kraja iduće godine.

Komisija je privatizaciju te banke naredila kako se državna pomoć u vrijeme bankarske krize 2013., kada je NLB dokapitalizirana proračunskim sredstvima, ne bi računala kao nedopuštena državna subvencija.

Premijer Miro Cerar ponavlja kako Slovenija namjerava poštivati obveze prema Komisiji, ali ne smije dopustiti da privatizacijom budu oštećeni slovenski porezni obveznici koji su preko proračuna puno investirali u sanaciju NLB-a.

Cerar je ovih dana izjavio kako je odluka o privatizaciji bila donesena na brzinu i “nepromišljeno”, misleći na obećanja Bruxellesu koja je prije više od tri godine dala tadašnja premijerka Alenka Bratušek.

Ona mu je u srijedu odgovorila da privatizacija banke “nije šala” i da o obvezama prema Bruxellesu treba voditi računa jer bi u suprotnom mogao doći u pitanje kreditni rejting Slovenije.

No, ako bi se utvrdilo da je slovenska središnja banka doista “prekapitalizirala” NLB državnim novcem, što kažu neki ekonomisti, onda bi privatizaciju trebalo nastaviti tek kad se ti novci vrate u proračun, što je moguće samo prije nego što se banka proda, rekla je Bratušek na konferenciji za novinare u Ljubljani.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE