Slučaj Pelješki most: Hrvatski ministar zaprijetio saobraćajnom blokadom BiH

346

Hrvatski ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić oštro je prokomentarisao navodnu namjeru Bosne i Hercegovine da uspori početak gradnje Pelješkog mosta.
“Bosna i Hercegovina mora znati da mi držimo ključeve njene povezanosti s Evropom. Hrvatska se ne da ucjenjivati i ukoliko Bosna i Hercegovina ne bude kooperativna, neće se graditi mostovi preko Save kod Svilaja i Stare Gradiške”, rekao je Dončić, a prenosi Jutarnji list.

Njegova izjava je došla nakon informacije o pismu ministra saobraćaja i komunikacija BiH Slavka Matanovića u kojem stoji da bi prije početka radova na mostu dvije zemlje morale postići sporazum o primjeni UN-ove konvencije o razgraničenju na moru. Iako tvrdi da nije primio spomenuto pismo, Dončić je otvoreno zaprijetio saobraćajnom blokadom.

“Ukoliko će nastaviti ucjene, Bosna i Hercegovina će u Evropsku uniju ići preko Drine i Srbije, a ne preko mostova na Savi”, kazao je Dončić.

Ministarstvo saobraćaja BiH je u svom saopćenju navelo da je ministar Matanović pozvao Dončića da hitno imenuje članove zajedničkog tima koji bi razgovarali o primjeni konvencije UN-a.