ZDKSnaga Centra: Budžet za 2017. je prilika da se pokaže ko je...

Snaga Centra: Budžet za 2017. je prilika da se pokaže ko je ustvari ispunio predizborna obećanja, a ko je prodavao ublehe

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Zenice se nalazi prijedlog budžeta Grada za 2017., koji je nastao od predloženog Nacrta, te provedene javne rasprave.

Vijećnici Snage Centra, uz značajno učešće građana, predstavnika organizacija, udruženja i kolektiva, a vodeći računa o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, pripremili su 21 amandman sa obrazloženjima.

Njima se prije svega zaustavlja, onemogućava i spriječava dalje gomilanje administracije, širenje nepotrebnog ionako preglomaznog aparata u Gradskoj administraciji, te ne predviđa niti jedan KM za dodatno zapošljavanje, te za značajno povećanje plaća administracije, koje se trebaju prvo zaraditi, pa onda raskalašeno dijeliti i uvećavati.

Smatramo da su svi vijećnici, ali i čelnici administracije, mandate od građana dobili, a ne osvojili, da prave bolje poslovno okruženje, olakšaju, a ne otežaju razvoj poljoprivrede, malog i veliokog biznisa, olakšaju, a ne otežaju administrativne zavrzlame građana, pa smo prema tome i djelovali amandmanima za budžet koji je bio sve samo ne budžet ušteda i realnih potreba.

Nećemo dopustiti, niti ikada dići ruku za zapošljavanje podobnih, nego ćemo učiniti sve da svaka KM novca građana iz budžeta bude upotrijebljena za stvaranje novih radnih mjesta. Kad ovaj grad prestane biti predsoblje i spavaonica Službe za zapošljavanje, kada se stvore uvjeti i nova radna mjesta, tada administracije, koja postoji zbog građana, a ne obratno, može računati na lagodnije okruženje. Do tada svi trebaju snositi jednak teret ekonomske krize i stanja u kojem je naš Grad.

Vraćanje Nacrtom nepravedno oduzetog novca za privredu, za djecu bez roditeljskog staranja, za kulturu, ali i značajno povećanje sredstava za poticaje za poljoprivredu samo su neki od glavnih poteza u amandmanima Snage Centra.

Također, smatramo da je neophodno povećati Nacrtom predložena sredstva za opremu i adaptaciju objekata kulture, ali i sredstva za boračko-invalidsku zaštitu, opreme za rad Doma za stara i iznemogla lica…..

Grad Zenica ima najrazvijeniju infrakstrukturu u oblasti sporta i dostignuti nivo ne smijemo devalvirati zapuštanjem sportskih objekata. Slično je i sa ustanovama za predškolski odgoj.

Nogometni klub Čelik zaslužuje konkretnu pomoć Grada u reprogramu otplate svojih dugova, a ne isprazne fraze sa govornica. To je naša obaveza i obećanje, baš onako kako su to zahtjevali građani, ali i najavljivali gradonačelnik i predstavnici većine parlamentarnih stranaka.

Kritikovati rad RTV Zenica, a istovremeno im smanjivati sredstva je potez koji se ne može drukčije okarakterisati nego kao „rezanje grane na kojoj se sjedi“, obzirom da je objektivno ova RTV glavni izvor informisanja za značajan broj Zeničana.

Također, Snaga Centra smatra da se ne smiju ukidati, reducirati ili preusmjeravati sredstva sa budžetskih stavki kao što su „gradnja Eko kuće na Smetovima“, „popravka infrastrukture na Boračkom jezeru“, jer su to lokacije na kojima, pogotovo u ljetnim mjesecima, borave hiljade naših sugrađana, naročito mladih.

Zaklinjujući se u sport i sportske rezultate, donijeti odluku o smanjenju budžetskih izdavanja od 15 posto za sport je sve samo ne podrška. Povećanje transfera za sport smatramo opravdanim, obzirom da neki gradovi u BiH za sport izdvajaju 4-5 posto od ukupnog budžeta, a mi s ovim prijedlogom idemo tek na nešto više od jedan posto budžeta.

Rekonstrukcija postojećih igrališta, tekuće održavanje vodovodne i kanalizacione mreže u MZ te transferi za zdravstvo pogotovo u ugroženim seoskim područjima je nešto na čemu se ne može, ne smije i neće praviti ušteda.

Imajući u vidu socijalne, ekonomske, realne i druge potrebe građana, uz podršku i međusobnu saradnju klubova vijećnika SDA, A-SDA, a nadamo se i drugih stranaka, nadamo se da će Gradsko vijeće usvojiti predložene amandmane na Prijedlog budžeta Grada Zenica za 2017. godinu.

Snaga Centra je formirana, djeluje i djelovati će kao samostalni politički subjekt u Zenici, a vrlo brzo i šire, te i pored spinovanja lažima i dezinformacijama, koje završavaju tamo gdje im je i mjesto – na sudu, neće pristati da bude aparat za dizanje ruku sa daljinskim upravljačem bilo koga. BiT ćemo samo i isključivo na strani sugrađana, a ruku saradnje i podrške pružiT ćemo svima koji žele iskreno ovaj grad vratiti na mjesto koje mu pripada u BiH.

Poštovani sugrađani, sigurni smo da ćete narednih dana biti izloženi raznim lažim, dezinformacijama i podvalama iz polako otkrivanih i provaljenih kuhinja onih kojima odgovara da svaki mogući KM iz vaših, završi u budžetima i džepovima isključivo podobnih, kojima nije u interesu interes Grada, nego samo lični. Razmišljajte svojom glavom, a ne populističkim izljevima koja se svugdje u svijetu zovu samo jednim imenom – kleveta.

Činimo sve da naš grad ne bude talac visokih sudskih odšteta, a amandmanskim djelovanjem sprečavamo da se u narednih 12 mjeseci dogodi erozija i urušavanje kulture, sporta, predškolskog odgoja i privrede ovog Grada. Ovaj Grad zaslužuje bolje i predloženim amandmanima ćemo pokazati da, uprkos teškom stanju, novac koji ste dali Gradu na upravljanje, a ne trošenje, treba i mora biti bolje i kvalitetnije utrošen.

Budžet za 2017. je prilika da se pokaže ko je ustvari ispunio predizborna obećanja, a ko je prodavao ublehe. Poljoprivrednici, privrednici, radnici u kulturi i odgoju, sportisti i mještani svih naselja zaslužuju bolje.

Hvala vam na pomoći u pripremi amandmana i vjerujemo da će Snaga Centra, u saradnji sa svima kojima je Grad na srcu, pretposljednji dan marta 2017. označiti kao dan razumnijeg i kvalitetnijeg pristupa upotrebi vaših sredstava u našem, Budžetu Grada Zenice.

PRESS SLUŽBA SNAGE CENTRA

 

 

Visoko.co.ba/Direktno.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE