Naslovnica BiH Regija Srbija, Slove...

Srbija, Slovenija, BiH i Crna Gora dogovorili zajednički ministarski tim za očuvanje Agrokorovih tvrtki

Predstavnici vlada Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore dogovorili su na sastanku u Beogradu, da formiraju zajednički ministarski tim kako bi radili na očuvanju radnih mjesta zaposlenih u firmama čiji je vlasnik hrvatski koncern „Agrokor“ koji se našao u financijskim problemima, javlja Anadolu Agency.

59
PODIJELI

Na sastanku su sudjelovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović, potpredsjednik Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek.

U zajedničkom priopćenju nakon sastanka navodi se da su predstavnici četiri zemlje regije odlučili formirati ministarski tim koji će svakodnevno razmjenjivati informacije i poduzimati zajedničke aktivnosti na očuvanju radnih mjesta u tvrtkama u sastavu “Agrokora” i njihovih dobavljača.

Predstavici Vlada dogovorili su i da će svaka zemlja sprovoditi kontrolu financijskih i robnih tokova kompanija vezanih za „Agrokor“ u skladu sa zakonima koji važe u četiri države. Oni su izrazili i očekivanje da novi upravitelj „Agrokora“ imenuje neovisne stručnjake za uspješno restrukturiranje tvrtki u sastavu koncerna i da će nova uprava koncerna na ravnopravan način tretirati sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i izvan Hrvatske.

Nadležni ministri zemalja regije izrazili su i spremnosti razgovarati s predstavnicima Vlade Hrvatske u cilju nalaženja zajedničkih rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog „Agrokor“ koncerna.

„Svjesni značaja koji ‘Agrokor’ grupa ima za sve zemlje regije, kao i njenog utjecaja na ekonomije svake od zemalja i učešća u bruto-društvenom proizvodu (BDP)“, navodi se u zajedničkom priopćenju nakon sastanka u Beogradu.

Koncern “Agrokor” čije je sjedište u Hrvatskoj, u regiji ima više od 60 tvrtki koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi, a samo u Srbiji oko 11.000 ljudi u tvrtakama Merkator S, Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.