Naslovnica Preporuka Teme Šta će biti s...

Šta će biti sa Realom i Barselonom: Odgovor je već stigao i neće se svidjeti mnogima!

Španski parlament odobrio je u petak uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, nedugo nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost te pokrajine na sjeveroistoku Španije, ali to zasad ne bi trebalo utjecati na regularan nastavak španskog fudbalskog prvenstva.

164

Pojedini španski mediji objavili su kako će u slučaju izglasavanja nezavisnosti Katalonije odmah biti odgođena utakmica 10. kola između Reala i Girone (Madriđani u nedjelju stižu na gostovanje kod katalonskog kluba), ali to su ekspresno odbacili i u redovima Reala i Girone.

Trener madridskog kluba Zinedine Zidane izjavio je kako nema razloga za odgodu.

“Ne zabrinjava nas gostovanje u Gironi, osiguranje će biti isto kao i uvijek i nas zanima samo nogomet”.

U istim tonovima piše i Marca. Proglašavanje nezavisnosti ne bi trebalo utjecati na sportska natjecanja, barem ne u skorijem roku.

“To je dugotrajan proces, u kojem moraju sudjelovati i međunarodne fudb organizacijalskee UEFA i FIFA, a u ovom trenutku nema bojazni da bi se tako nešto skoro moglo dogoditi i zbog želje samih čelnika Barselone. Ovo je proces koji bi mogao trajati i duže od šest godina”, donosi ugledni sportski dnevnik.

To se, naravno, neće svidjeti velikom broju navijača katalonskog tima koji mjesecima već priželjkuju potpunu neovisnost.

“Nema nikakve šanse da Barselona, Espanjol ili bilo koji drugi klub iz Primere odmah bude isključen iz La Lige ili nastupa pod drugom zastavom, baš sve će ostati isto kao i dosad. Po španskom zakonu o sportu samo Andora ima pravo sudjelovanja u njenim natjecanjima, a da bi došlo do promjene zakona, i da bi se klubovi iz neovisne Katalonije mogli natjecati u zajedničkoj španskoj ligi, potrebno je najmanje šest mjeseci i želja države da promijeni zakonski okvir”, zaključuje Marca.

Buka / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.