ZanimljivostiŠta će se desiti sa Velikom Britanijom kada umre kraljica?

Šta će se desiti sa Velikom Britanijom kada umre kraljica?

Uprkos tome što je njena majka doživela 101 godinu, mediji upozoravaju da kraljica živi skoro deceniju duže od prosečnog životnog veka žena u Velikoj Britaniji.

Gardijan navodi da su monarhija i vlada već decenijama spremni za kraljičinu smrt.

Novinar Sem Najt razgovarao je sa istoričarima, državnim zvaničnicima, predstavnicima medija i osobama bliskim palati kako bi saznao detalje o “Londonskom mostu”, što je kodni naziv za tajni plan koji će početi sa realizovanjem odmah nakon kraljičine smrti. Trajaće devet dana, odnosno do njene sahrane.

Prema informacijama do kojih je došao, Velika Britanija je još 1960-ih počela da planira razvoj dešavanja nakon smrti kraljice. U novije vreme održana su dva ili tri godišnja sastanka učesnika koji su zaduženi za realizaciju plana, uključujući i skoro deset vladinih kancelarija, policiju, Kraljevske parkove Londona, vojsku i emitere vesti.

Mediji su već pripremljeni za smrt kraljice pa tako Gardijan već ima napisane priče koje će se objavljivati kada Elizabeta druga premine, dok Tajms planira 11-dnevni program. ITN i Skaj njuz mreže već godinama vežbaju emisije povodom smrti kraljice.

Na dan smrti, Bi-Bi-Si planira da aktivira radio-prenosni sistem upozorenja koji je korišćen za vreme Hladnog rata, a Gardijan piše da većina novinara nikada nije čula za njega.

Britanske radiostanice opremljene su plavim OBIT svetlima kojim će biti signalizirana smrt kraljice, nakon čega će sve radio stanice prekinuti emitovanje muzike i svoj program prilagoditi tragediji, dok će Bi-Bi-Si prestati sa emitovanjem satire.

U pogrebnu povorku trebalo bi da budu uključeni i kraljičini psi, pasmine Velški korgi. Četiri dana nakon smrti, telo kraljice biće prebačeno u Vestminster Hol, gde će ostati četiri dana, a ožalošćeni će biti u mogućnosti da joj odaju počast skoro ceo dan.

Na dan sahrane kraljice, u Velikoj Britaniji će sve biti tiho.

U 9 ​​sati pre podne Big Ben će zazvoniti jednom, dok se ostatak dana neće čuti. U 11 sati, kada kovčeg bude spušten, planirano je da ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva zaćute, da najave na železničkim stanicama budu isključene i da se vozači autobusa se povuku na stranu ulice.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE