BiHŠta je DF pisao Ustavnom sudu FBiH?

Šta je DF pisao Ustavnom sudu FBiH?

Kao što je poznato, radi se o Uredbi zbog koje je DF napustio parlamentarnu većinu i zbog koje su ministri te stranke podnijeli ostavke.

Podsjetimo, Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH, u kojem je 11 pravnika, na zahtjev premijera Fadila Novalića prije nego je Uredba donesena dao je svoje mišljenje u kojem se navodi da njeno donošenje nije u suprotnosti sa zakonima i Ustavom FBiH. Uprkos tome, iz Demokratske fronte insistiraju na ocjeni ustavnosti ove Uredbe.

Zanimljivo je da je i sam Dunović u zahtjevu upućenom Ustavnom sudu konstatirao da je Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH zauzeo stav da postoji zakonski osnov za njeno donošenje.

Zbog čega onda DF insistira na ocjeni ustavnosti? Možda se odgovor na ovo pitanje može pronaći pažljivim iščitavanjem Dunovićevog zahtjeva. I u samom zahtjevu Dunović konstatira da prema zakonskim rješenjima Vlada FBiH upravlja imovinom Federacije BiH, “osim ako zakonom nije drugačije propisano”. Jedini zakon kojeg Dunović navodi je onaj o električnoj energiji.

Dunović u zahtjevu Ustavnom sudu navodi kako “Vlada može donijeti uredbu kao opći pravni akt, ali iz svoje nadležnosti” te da “ova pravna baza, barem kada je u pitanju upravljanje elektroprivrednim društvima, ne može se koristiti jer ova materija ne spada u nadležnost Vlade FBiH, već u nadležnost resornog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije“.

Iz svega se da zaključiti da je DF-u jedino (bilo) stalo da njihov ministar Reuf Bajrović, ima nadležnost nad svojim resorom i neprikosnoveno upravlja i vrši imenovanja u oko 20 preduzeća. No, Bajrović je u međuvremenu podnio ostavku, koja je i prihvaćena.

Nakon svega postavlja se nekoliko pitanja: zašto bi samo jedno ministarstvo bilo izuzeto od Uredbe, da li Uredba nije usklađena sa Zakonom o električnoj energiji ili pak ovaj zakon nije usklađen sa ostalim zakonskim rješenjima, a prije svega ključnim – Zakonom o Vladi FBiH?

Odgovor na ova pitanja, naravno, dat će Ustavni sud. Međutim, znakovito je da su u međuvremenu troje ministara iz DF-a, čije ostavke nisu prihvaćene, radili upravo po Uredbi koju osporavaju. Štaviše, održavanje hitne telefonske sjednice zbog imenovanja opunomoćenika Vlade za Skupštinu Feroelektra, inicirao je upravo DF-ovac Aleksandar Remetić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE