Lokalne TemeNegativno VisokoŠta je zapravo stvarni problem u Milima: Nedopustivo je da 7 metara...

Šta je zapravo stvarni problem u Milima: Nedopustivo je da 7 metara od apside crkve bosanskih kraljeva gradite put kojim će prolaziti čak i kamioni

Problem sa najznačajnijim spomenikom kojeg ima Bosna i Hercegovina a koji svjedoči višestoljetnoj državnosti ove zemlje, upravo je u “zemlji”. Godinama unazad od Turaka, Austrougara preko komunista pa do ovih danas nacionalista smišljeno se uništava i zatire slavni dio istorije Bosne i Hercegovine koji je garant i nepobitna istorijska činjenica da je Bosna bila samostalna država puno prije i nacionalista i komunista i Austrougara i Turaka.

Turci su spaljivanjem pokušali zauvijek izbrisati Mile i sjećanje na bosanske kraljeve. Austrougari su gradili uskotračnu prugu tačno preko grobova bosanskih kraljeva sa istim ciljem. Komunisti su gradili dionicu pruge Šamac-Sarajevo i seoski put također preko temelja grobnog i krunidbenog mjesta bosanskih kraljeva, dok nacionalistima sva tri konstitutivna naroda nikako ne odgovara priča o Tvrtkovoj Bosni i Bosancima nasuprot lažnog sekularizma Srba, Hrvata i Bošnjaka koji danas žive u njoj.

Nestručno i jalovo se kao nešto i pokušalo ovim povodom sa oživljavanjem priče o najslavnijem dijelu bosanske istorije. Više iz razloga da se pokupe namjenske pare nekih Fondacija i iz budžeta nadlažnim ministarstava nego što je zaista to i bila želja inicijatora. Mještanima koji danas žive oko lokacije Mili su pokušali manje platiti, a više zemlje uzeti. Istina neki su mještani i nerealno procjenjivali svoju zemlju. Ono što trenutno prema projektu želi da sprovede aktuelna vlast je zločin prema nacionalnom spomeniku.

Oni žele da grade put koji bi bio udaljen svega 7 metara od apside crkve bosanskih kraljeva. Ta cesta bi treba biti izmještena 50 i više metara od samog lokaliteta, jer vibracije koje prozivode motorna vozila svakodnevno oštećuju strukture koje su toliko stare. Ovim činom se dodatno uništava svaka mogućnost šireg istraživanja lokaliteta i velika je vjerovatnoća da će ta cesta zauvijek prekriti neistražene strukture koje se nalaze u Milima. Ovakva loša odluka je donesena jer je najjeftinija varijanta. Zašto se odustalo od ranijih pregovora o tome da cesta ide s druge strane pruge? Zašto ne razgovarati sa onima koji danas gazduju Kovinom po cijenu i da dio ceste ide i ispod pruge i spoji se s Mulićima? Jasno je da je to skupo, ali riječ je o temelju državnosti, najvećem bosanskom kralju, nije u pitanju predsjesnik nekog mjesnog ogranka neke smiješne instant stranke sa nacionalnim predznakom. I naravno, tu priču treba da vodi država, a ne lokalni općinski i nedorasli politički diletanti.

Sadašnje ponuđeno rješenje kosi se sa zdravim razumom i svim osnovama struke. Ugroženost lokaliteta je totalna. A kako smo već aktuelizirali ovu temu kontaktirali smo i ljude iz struke, profesore, istoričare koji su nam rekli da ne mogu da vjeruju da neko u 21.stoljeću odobrava i radi ovakav zločin prema takvom nacionalnom spomeniku.

Nažalost, za sve što su naumili lokalne neznalice čak imaju i dozvolu od Federalnog Zavoda.

Općina Visoko je 18.10.2016.godine objavila Javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina.

Odlukom Općinskog vijeća Visoko, broj 01/1-02-90/14 od 22.02.2014. godine utvrđen je javni interes za izgradnju saobraćajnice u naselju Arnautovići prema naselju Mulići u svrhu izmještanja postojeće saobraćajnice koja prolazi kroz zaštićeno kulturno-historijsko područje Mile.

Pozivaju se vlasnici nekretnine: k.č. 693/2 k.o. Alaudin, općina Visoko radi pokušaja sporazumnog rješavanja sticanja prava vlasništva na određenim nekretninama koje će se eksproprisati u svrhu izgradnje saobraćajnice u naselju Arnautovići prema naselju Mulići.

Ukoliko se vlasnici nekretnina u ostavljenom roku ne jave na ovaj oglas, smatrat će se da nisu zainteresovani za sporazumno rješavanje pitanja sticanja prava vlasništva na nekretninama, te će se u skladu sa odredbama Zakona o eksproprijaciji pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim organom uprave.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE