Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Šta je zaprav...

Šta je zapravo stvarni problem u Milima: Nedopustivo je da 7 metara od apside crkve bosanskih kraljeva gradite put kojim će prolaziti čak i kamioni

635
PODIJELI

Problem sa najznačajnijim spomenikom kojeg ima Bosna i Hercegovina a koji svjedoči višestoljetnoj državnosti ove zemlje, upravo je u “zemlji”. Godinama unazad od Turaka, Austrougara preko komunista pa do ovih danas nacionalista smišljeno se uništava i zatire slavni dio istorije Bosne i Hercegovine koji je garant i nepobitna istorijska činjenica da je Bosna bila samostalna država puno prije i nacionalista i komunista i Austrougara i Turaka.

Turci su spaljivanjem pokušali zauvijek izbrisati Mile i sjećanje na bosanske kraljeve. Austrougari su gradili uskotračnu prugu tačno preko grobova bosanskih kraljeva sa istim ciljem. Komunisti su gradili dionicu pruge Šamac-Sarajevo i seoski put također preko temelja grobnog i krunidbenog mjesta bosanskih kraljeva, dok nacionalistima sva tri konstitutivna naroda nikako ne odgovara priča o Tvrtkovoj Bosni i Bosancima nasuprot lažnog sekularizma Srba, Hrvata i Bošnjaka koji danas žive u njoj.

Nestručno i jalovo se kao nešto i pokušalo ovim povodom sa oživljavanjem priče o najslavnijem dijelu bosanske istorije. Više iz razloga da se pokupe namjenske pare nekih Fondacija i iz budžeta nadlažnim ministarstava nego što je zaista to i bila želja inicijatora. Mještanima koji danas žive oko lokacije Mili su pokušali manje platiti, a više zemlje uzeti. Istina neki su mještani i nerealno procjenjivali svoju zemlju. Ono što trenutno prema projektu želi da sprovede aktuelna vlast je zločin prema nacionalnom spomeniku.

Oni žele da grade put koji bi bio udaljen svega 7 metara od apside crkve bosanskih kraljeva. Ta cesta bi treba biti izmještena 50 i više metara od samog lokaliteta, jer vibracije koje prozivode motorna vozila svakodnevno oštećuju strukture koje su toliko stare. Ovim činom se dodatno uništava svaka mogućnost šireg istraživanja lokaliteta i velika je vjerovatnoća da će ta cesta zauvijek prekriti neistražene strukture koje se nalaze u Milima. Ovakva loša odluka je donesena jer je najjeftinija varijanta. Zašto se odustalo od ranijih pregovora o tome da cesta ide s druge strane pruge? Zašto ne razgovarati sa onima koji danas gazduju Kovinom po cijenu i da dio ceste ide i ispod pruge i spoji se s Mulićima? Jasno je da je to skupo, ali riječ je o temelju državnosti, najvećem bosanskom kralju, nije u pitanju predsjesnik nekog mjesnog ogranka neke smiješne instant stranke sa nacionalnim predznakom. I naravno, tu priču treba da vodi država, a ne lokalni općinski i nedorasli politički diletanti.

Sadašnje ponuđeno rješenje kosi se sa zdravim razumom i svim osnovama struke. Ugroženost lokaliteta je totalna. A kako smo već aktuelizirali ovu temu kontaktirali smo i ljude iz struke, profesore, istoričare koji su nam rekli da ne mogu da vjeruju da neko u 21.stoljeću odobrava i radi ovakav zločin prema takvom nacionalnom spomeniku.

Nažalost, za sve što su naumili lokalne neznalice čak imaju i dozvolu od Federalnog Zavoda.

Općina Visoko je 18.10.2016.godine objavila Javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina.

Odlukom Općinskog vijeća Visoko, broj 01/1-02-90/14 od 22.02.2014. godine utvrđen je javni interes za izgradnju saobraćajnice u naselju Arnautovići prema naselju Mulići u svrhu izmještanja postojeće saobraćajnice koja prolazi kroz zaštićeno kulturno-historijsko područje Mile.

Pozivaju se vlasnici nekretnine: k.č. 693/2 k.o. Alaudin, općina Visoko radi pokušaja sporazumnog rješavanja sticanja prava vlasništva na određenim nekretninama koje će se eksproprisati u svrhu izgradnje saobraćajnice u naselju Arnautovići prema naselju Mulići.

Ukoliko se vlasnici nekretnina u ostavljenom roku ne jave na ovaj oglas, smatrat će se da nisu zainteresovani za sporazumno rješavanje pitanja sticanja prava vlasništva na nekretninama, te će se u skladu sa odredbama Zakona o eksproprijaciji pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim organom uprave.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.