ZanimljivostiŠta se događa organizmu 20 minuta nakon gašenja cigarete?

Šta se događa organizmu 20 minuta nakon gašenja cigarete?

U značajnom procentu izazivaju i karcinom grla, jednjaka, želuca, debelog creva, jetre, pankreasa, grlića materice, bešike… A, kod trećine oboljelih od svih malignih bolesti, duhan je krivac za smrtni ishod. Evo šta se pozitivno dešava u organizmu čim prestanete da pušite…

Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normalizuju, kao i temperatura u rukama i nogama jer duhan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca. Nakon 12 sati od posljednje cigarete, nivo ugljen monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi.

Već poslije dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polahko oporavlja. Istovremeno, bijes i uznemirenje zbog apstinencije od cigarete dostižu vrhunac.

Nakon godinu dana od prestanka pušenja, rizik od svih koronarnih bolesti se dvostruko smanjuje, kao i vjerovatnoća smrtnosti od karcinoma pluća.

b92.net/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE