Lokalne TemeStaro VisokoFOTO: Stare slike visočkih džamija

FOTO: Stare slike visočkih džamija

Slike starog Visokog obično bude emocije i podsjećaju na prošla, za mnoge, bolja vremena. Jedina je utjeha u svemu tome što će oni koji dolaze poslije nas pričati o ovim vremenima kao boljim od onih u kojima oni žive.

Visočke džamije i stare fotografije istih također sa sobom nose priče o starim i “boljim vremenima”. Pogledajte kako su to nekad izgledale visočke džamije.

Džamija na Novom brdu
Džamija na Novom brdu

Slika se Sebilja na kojoj se u pozadini vidi Bijela džamija koja je srušena 1970.godine. Na tom mjestu je podignuta nova Bijala džamija koja je građena od 1970. do 1980.godine.

sebilj dzamija u pozadiniNa ovoj slici vidimo džamiju u Gornjim Rosuljama koja je porušena 1975.godine.

dzamija-u-rosuljama porusenaA ovako je izgledala džamija u Gornjim Rosuljama nakon obnavljanja.

dzamija-u-rosuljama-obnovljena-1975Nova Bijela-Šerefudin džamija završena 1980. Podignuta na mjestu stare džamije, srušene 1970. Džamiju je projektovao ing. Ugljen.

dzamija-nova-bijela-1980Tabačka džamija koja je stradala 1870. u poplavi, obnovljena godinu kasnije. (Arhiva : Kiko Karavdić)

dzamija-tabacka-1870Džamija Alaudin-Sagir u Donjoj mahali.

dzamija-alaudin-sagir-u-donjoj-mahaliDžamija Hadži-Hasan u Saračici.

dzamija-hadzi-hasan-u-saraciciDžamija Hadži-Ibrahimova, Pertac.

dzamija-hadzi-ibrahimova-pertacDžamija Hadži-Muruvetili na Kraljevcu.

dzamija-hadzi-muruvetili kraljevacDžamija Alaudin-Kebir na Šadrvanu. Obnovljena 1911. nakon požara, te nakon II svjetskog rata jer je pogođena avionskom bombom. Nova munara sagrađena 1979-80. Vanjsko uređenja danas ima drugačiji izgled, sa više zelenila… (Arhiv: Kiko Karavdić).

dzamija-alaudin-kebir-1911 sadrvanTabhanska džamija i kuća Lima. Kuća do džamije je porušena oko 1958. i na tom mjestu se sada nalazi park sa česmom. Park je u sklopu džamije.

tabhanska-dzamija kuca lima textDžamija u Dobrinju izgrađena u 18. vijeku.

dzamija-u-dobrinjuTabačka džamija osamdesetih godina prošlog vijeka.

tabacka-dzamija (2)

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE