Naslovnica Zanimljivosti Stephen Hawki...

Stephen Hawking ispunio životnu želju, ide na putovanje u svemir

Poznatom britanskom naučniku Stephenu Hawkingu ispunit će se jedna od najvećih životnih želja. Naime, ovaj 75-godišnjak će ići u svemir, nakon što mu je mjesto u svemirskom brodu firme Virgin Galactic ponudio multimilijarder Richard Branson.

61
PODIJELI

Hawking je za poznatu TV emisiju “Dobro jutro Britanija” rekao da nikada nije ni sanjao o tome kako će on biti sposoban otići u svemir. Međutim, kada mu je Branson ponudio mjesto na novom svemirskom brodu Virgin Spaceship, Hawking je odmah pristao, piše Independent.

“Nakon što su mi moje troje djece donijeli veliku radost i zadovoljstvo u životu, mogu vam reći da će me odlazak u svemir učiniti sretnim čovjekom”, kazao je Hawking.

Letjelica Virgin Spaceship predstavljena je prošle godine u Svemirskoj luci Mojave u Kaliforniji. Zanimljivo je da je Hawking dao ime letjelici i tada je napisao na Twitteru da bi bio “ponosan kada bi letio u njoj”.

Branson je ranije izjavio kako će njegov svemirski broj odvesti ljude na rub svemira. Skoro hiljadu osoba dosad se prijavilo za svemirske letove s Virgin Galacticom, iako jedna karta košta 250.000 dolara.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.