PreporukaTemeStephen Hawking: Poruka svima koji pate od depresije

Stephen Hawking: Poruka svima koji pate od depresije

On je, takođe, podelio svoje znanje i u više emocionalnih pitanja. U nedavnom razgovoru, Stephen Hawking je poslao divnu poruku ljudima koji pate od depresije, upoređujući depresiju sa crnim rupama – objašnjavajući da bez obzira koliko tamno izgledaju, nije nemoguće da se izbegnu.

Hawking je rekao: ”Poruka ovog predavanja je da crne rupe nisu tako crne kao što su naslikane. One nisu doživotni zatvori kako smo nekada mislili… stvari mogu izaći iz crne rupe, kako van, tako i verovatno u drugi univerzum. Zato, ako se osećate da ste u crnoj rupi, ne odustajte – postoji izlaz.”

Stephen Hawking, koji je napunio 74 godine, boluje već 53 godine od amiotrofične lateralne skleroze – pored toga što mu je rečeno da će živeti samo dve godine, nakon dijagnoze bolesti 1963. godine, držao je govor za preko 400 ljudi u Royal institutu u Londonu.

Govoreći istoj publici, njegova ćerka Lucy istakla je neverovatnu mentalnu sposobnost njenog oca – kako intelektualno, tako i emotivno.

”On ima veoma zavidnu želju da nastavi dalje i sposobnost da okupi sve svoje resurse, svu njegovu energiju, sav svoj mentalni fokus i da sve to stavi u jedan cilj, a to je da ide dalje”, rekla je ona.

”Ali ne samo da nastavi dalje radi opstanka, već da prevaziđe to svojim izvanrednim radom – pisanjem knjiga, predavanjima, inspirišući druge ljude sa neurodegenerativnim i drugim smetnjama u razvoju.”

Nekako, ovo priznanje često bolesnog stanja depresije od takvog preživelog i briljantnog uma može dati hrabrost onima koji pate od tog stanja, samo se podsetite, bez obzira koliko loše izgleda, nemojte nikada odustati.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE