ZDKPolitikaStručna služba Skupštine ZDK: Izvještaj sa 41. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Stručna služba Skupštine ZDK: Izvještaj sa 41. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Dana 22.05.2017. godine, u sjedištu Kantona održana je 41. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa utvrđenim dnevnim redom od osam tačaka. U okviru prve dvije tačke dnevnog reda Skupština je utvrdila svoja mišljenja u okviru procedure za donošenje Nacrta Zakona o štrajku Federacije Bosne i Hercegovine i Nacrta Zakona o prijevozu opasnih materija Federacije Bosne i Hercegovine.

U proceduri donošenja Nacrta Zakona o štrajku Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice je u svom Mišljenju navelo da nakon razmatranja predloženog teksta Nacrta Zakona o štrajku, nema primjedbi na predloženi tekst i da podržava donošenje predloženog Nacrta Zakona. Kada je riječ o donošenju Nacrta Zakona o prijevozu opasnih materija Federacije Bosne i Hercegovine u Mišljenju Vlade Kantona se navodi da bi primjena pojedinih odredaba Zakona mogla dovesti do problema u praktičnoj primjeni, obzirom da u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji samo jedan terminal koji ima pristup željezničkom saobraćaju, odnosno da postoji mnogo škola koje se nalaze na udaljenosti manjoj od 200 metara u odnosu na regionalne i magistralne ceste. Oba mišljenja Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u okviru ove procedure su utvrđena uvažavajući, predhodno data mišljenja resornih kantonalnih ministarstava koja je prihvatila Vlada Kantona, a koja su i sastavni dijelovi mišljenja koja je uvtrdila i Skupština Kantona radi provođenja daljnje propisane procedure na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

U nastavku su razmatrane dvije inicijative koje nisu dobile potreban broj glasova poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bile prihvaćene. Podršku u Skupštini nije dobila Inicijativa sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za izmjene i dopune Zakona o kantonalnim administrativnim taksama. Druga inicijativa koja je nije dobila broj glasova da bi bila prihvaćena je Inicijativa JP „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ d.d. Sarajevo Podružnica „Elektrodistribucija“ Zenica za izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju. Na dnevnom redu 41. sjednice Skupštine našao se i set izvještaja i informacija koji se tiču pravosuđa, pravosudnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu. Skupština je prihvatila, odnosno primila na znanje slijedeće izvještaje:

  • Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za 2016. godinu,
  • Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć u Zenici za period od 01.01.2016. do 31.12.2016. godine.



Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE