ZDKPolitikaStručna služba Skupštine ZDK: Saopštenje sa 45. sjednice

Stručna služba Skupštine ZDK: Saopštenje sa 45. sjednice

Dana 28.07.2017. godine, održana je 45. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa utvrđenim dnevnim redom od dvanaest tačaka. Prva razmatrana tačka je Prijedlog Zakona o osnovnoj školi. Zbog velikog broja podnesenih amandmana rasprava i diskusija je bila obimna. Prije zaključenja rasprave, Vlada Kantona je iskoristila mogućnost propisanu odredbom člana 132. stav 3. Poslovnika Skupštine i povukla Prijedlog Zakona o osnovnoj školi. Potom je u okviru druge tačke dnevnog reda Skupština donijela Zakon o srednjoj školi. I ovdje je vođena obimna rasprava i diskusija u kojoj Skupština nije prihvatila podnesene amandmane od strane poslanika. Isti amandmani, predhodno nisu prihvaćeni niti od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Na sjednici je dalje, Skupština donijela Odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj za realizaciju Projekta Svjetske banke „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ za Federaciju BiH u 2017. godini. Kreditna sredstva u iznosu do 1.800.000,00 KM su namijenjena za finansiranje unaprijeđenja energetske efikasnosti na školskim objektima na području Kantona, kroz mjere koje mogu uključivati sanaciju omotača zgrade, prozora, krova, unaprijeđenje sistema grijanja/hlađenja, osvjetljenja i druge mjere za unaprijeđenje energetske efikasnosti.

Skupšina je donijela Odluku o verifikaciji Odluke Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli Plakete Zeničko-dobojskog kantona Savezu izviđača Grada Zenica. Navedeno je da Savez izviđača Grada Zenica postoji 65 godina i da je riječ o najvećoj omladinskoj organizaciji u Bosni i Hercegovini. Skupština je donijela i Odluku o  verifikaciji Odluke Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli Plakete Zeničko-dobojskog kantona Muharemović  Ahmi. Kao obrazloženje za pomenutu Odluku navedeno je da Muharemović Ahmo preko 40 godina radi u pedagoško-umjetničkom radu, te da je pri tome ostvario zavidne rezultate, kao i da je tokom četiri decenije rada bio na čelu svih upravnih i stručnih organa muzičke škole u Zenici, a dobitnik je nekoliko nagrada. Profesor Muharemović je direktor i menadžer u kamernom simfonijskom orkestru i Kamernom mješovitom horu Zenica. Plakete Zeničko-dobojskog kantona biće dodijeljene Savezu izviđača Grada Zenica i Muharemović Ahmi na svečanoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona povodom Dana Kantona. U daljem radu poslanici u Skupštini su razmatrali i prihvatili 4 informacije i 3 izvještaja. Na sjednici su zaključcima koje je donijela Skupština prihvaćene slijedeće informacije:

  • Informacija o srednjoškolskom obrazovanju po nastavnim planovima i programima izrađenim po modularnoj metodologiji na području Zeničko-dobojskog kantona-obuhvat i izazovi u implementaciji.
  • Informacija o realizaciji poticajnih mjera Vlade Kantona u 2016. godini (Program utroška budžetskih sredstava u 2016. godini – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima).
  • Informacija o koncesijama na području Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu.
  • Informacija o koncesijama na vodama za 2016. godinu.

Izvještaji koje je zaključcima prihvatila Skupština Zeničko-dobojskog kantona su slijedeći:

  • Izvještaj o realizaciji “Strategije kulturne politike na području Zeničko-dobojskog kantona za period -2020. godina”, za 2016. godinu.
  • Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja sporta na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2013-2015. godina.
  • Izvještaj o poslovanju JU Kantonalna bolnica Zenica za 2016. godinu.



Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE