ZanimljivostiStručnjaci: Kakvu hranu jesti za ramazan kad je post na visokim temperaturama

Stručnjaci: Kakvu hranu jesti za ramazan kad je post na visokim temperaturama

Semen Oner, šefica kuhinje s Odsjeka za kulinarstvo na Univerzitetu za ekonomiju u Izmiru, u Turskoj, tokom odabranog mjeseca za muslimane, ramazana, savjetovala je konzumaciju jela koja nisu previše začinjena.

Podsjetila je kako je post i ove godine dug i dolazi u vrijeme kada su povišene temperature zraka zbog čega je savjetovala namirnice i hranu napravljenu na maslinovom ulju i sa dodatkom jogurta.

“Savjetujem izbjegavanje vrlo začinjene, slatke i slane hrane, jer izaziva žeđ. Ispravnije je usmjeriti se ka lakšoj hrani”, poručila je Oner.

Podsjetila je kako je moguće pronaći svježe namirnice i sezonsko voće i povrće.

“Treba birati jela na maslinovom ulju ili jela sa povrćem i mesom. Naprimjer, kao što može artičoka na maslinovom ulju, može i artičoka sa mesom”, rekla je Oner koja savjetuje izbjegavanje pržene hrane.

Idealna sofra za iftar, prema njenim riječima, bila bi jela u kojima preovladava povrće te napomenula da postoje mnoga jela koja se mogu napraviti od patlidžana.

Također, preporučila je pravljenje čorbi od jogurta ili čak hladne čorbe od paradajza koja je ispravan izbor kako bi se nadomjestila izgubljena količina tečnosti tokom dana kada su povišene temperature zraka.

Oner je savjetovala i pravljenje poslastica koje nisu teške za stomak, odnosno voćne varijante.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE