BiHCrna HronikaSulejmanu Šehiću za ubistvo 15 godina zatvora

Sulejmanu Šehiću za ubistvo 15 godina zatvora

Izricanjem zatvorske kazne od 15 godina danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje Sulejmanu Šehiću (1954.), okrivljenom za ubistvo Armena Dulića, vozača GRAS-a 2. juna 2014. godine u Zoviku, općina Hadžići.

Kako je u obrazloženju presude istaknuo predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, nakon provedenih dokaza Sud je ocijenio da su tužbeni navodi iz činjeničnog opisa optužnoga akta, koji se odnose na vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnog djela, dokazani u cijelosti.

Prema inkriminacijama sadržanim u optužnici, Šehić je okrivljen da je 2. juna 2014. godine oko 12.50 sati na autobuskom stajalištu u Donjem Zoviku kod Hadžića nožem ubo u grudi Dulića, nanijevši mu smrtonosne povrede, od kojih je podlegao na putu prema Domu zdravlja u Hadžićima.

Kako je tokom izvođenja dokaza, ispitivanjem svjedoka i predočavanjem materijalnih dokaza utvrđeno, ubistvu je prethodila prepirka u autobusu GRAS-a, do koje je najprije došlo između optuženog i vozača autobusa (Dulićevog kolege), a čiji povod je bilo to što je vozač odbio Šehićev zahtjev da zaustavi autobus na mjestu na kojem nema obilježeno autobusko stajalište.

U obrazloženju presude se navodi da je Dulić pokušao Šehiću objasniti da se na tom mjestu autobus ne smije zaustavljati, na što mu je on uputio psovke, kao i prethodno vozaču autobusa, te ga izazvao da izađe i nakon fizičkog kontakta u kojem je Šehić zadobio lakše povrede, on je s ranije pripremljenim nožem na rasklapanje, koji je držao ispod jakne, zadao smrtonosnu ubodnu ranu Duliću u predjelu srca.

Sud je prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije uzeo u obzir otežavajuće okolnosti, uključujući i činjenicu da je okrivljeni Šehić i ranije osuđivan za pokušaj ubistva, kao i olakšavajuće – da se radi o penzioneru-invalidu, njegovu starosnu dob te činjenicu da je otac četvoro djece.

Inače, za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna od pet do 20 godina zatvora. U izdržavanje kazne, kada ona postane pravomoćna, Šehiću će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru od 2. juna 2014. godine.

Sud je, istovremeno, donio rješenje prema kojem Šehić ostaje u pritvoru, a ošetećeni u ovom slučaju upućeni su na parnicu. Troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava Suda, s obzirom na slabo imovno stanje okrivljenog.

Budući da se radi o prvostepenoj/nepravomoćnoj presudi strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE