SvijetEvropaŠumski požari u Portugalu odsjekli od svijeta mjesto s 2.000 ljudi

Šumski požari u Portugalu odsjekli od svijeta mjesto s 2.000 ljudi

Nemoguće je otići ili ući u Macao od plamena i dima – izjavio je za novinsku agenciju Lusa Vasco Estrela, gradončelnik mjesta Macao.

Vatra, koja je izbila u utorak navečer, proširila se u srijedu i u ranim jutarnjim satima u četvrtak je okružila selo. Estrela je dodao da se “vatra širi neometano”.

Već krajem jula veliki požar je uništio između 80 i 90 posto mjesta, kazao je.

Službe za vanredne situacije već su morale evakuirati oko 130 ljudi iz obližnjih sela, kazala je Patricia Gaspar, glasnogovornica Portugalske agencije za civilnu zaštitu ANPC.

Vatrogasci su, međutim, najviše zabrinuti požarima u okolini Macaoa koji nastavljaju da napreduju na nekoliko frontova, dodala je.

Oni se nadaju da bi kanader, koji se ne koristi noću, mogao okrenuti situaciju u njihovu korist.

Vatrogasci su, međutuim, zabrinuti vremenskom prognozom koja najavljuje povećani rizik da bi na starim požarištima mogle izbiti nove vatre u narednim danima, kazala je Gaspar, prenosi AFP.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE