Lokalne TemePozitivno VisokoSusret dva indijska gurua na Bosanskim piramidama

Susret dva indijska gurua na Bosanskim piramidama

Bosanske piramide postale su svjetska atrakcija koja privlači posjetioce, volontere, istraživače i medije iz čitavog svijeta. Arheologija, nauka, energija, duhovnost, ljekovitost, harmonija s prirodom… razlozi su privlačnosti najvećih i najstarijih piramida izgrađenih u Visokom.

U maju 2017. u Bosansku dolinu piramida došla su dva indijska duhovna učitelja sa svojim poštovaocima. Grand Master Brahmarshi Patriji je došao s grupom od 128 sljedbenika iz Indije, Singapura, Tajvana, Kine, Malezije, Europe i Amerike.  Patriji je poznat kao začetnik nove vrste meditacije (“Meditacija je jako, jako jednostavna”) i propagator vegetarijanizma.

Istovremeno, u Visokom je boravio i spiritualni lider i filantropist Mohanđi, čija je osnovna poruka “Bezuslovna ljubav je naša istinska priroda”. Uz njega je bilo i 113 posjetioca iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Latvije, Indije i niza drugih zemalja.

Dvojica svjetskih duhovnih lidera su se susreli ispred ulaza u prahistorijski Podzemni labirint Ravne. Srdačan susret prošao je u jedinstvenom komentaru da je kompleks piramida u Visokom postao mjesto susreta dvije kulture, Istočne i Zapadne i spajanja najboljih vrijednosti dva svijeta.

Ovo je treća godina zaredom kako se Mohanđi zajedno sa svojim poštovaocima i obitelji iz Srbije odlučuje na posjetu Visokom i kako kaže planira se vratiti još mnogo puta, jer je za njega ovo “mjesto s posebnom energijom i savršenim uslovima za meditaciju”.

Impresionirani gostoprimstvom i izvanrednom organizacijom kompletnog tridesetočlanog tima Fondacije, Patriđi i gosti iz Indije su odlučili da njihov posjet Visokom i bosanskim piramidama bude tradicionalan i da se svakog maja tu održava konferencija za goste iz čitavog svijeta. Patriđi je na odlasku izjavio:

“Do sada smo svake godine išli na egipatske piramide. Međutim, te piramide su energetski mrtve. Bosanske piramide su netaknute i energetski žive. Svi ljudi koji ovdje dolaze su otvoreni, s osmjehom na licu. Od sada je Visoko naše sjedište za Europu.”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE