Lokalne TemeKulturaSutra koncert pijaniste Bartolomeja Stankovića u Sarajevu

Sutra koncert pijaniste Bartolomeja Stankovića u Sarajevu

Na programu koncerta su kompozicije bosanskohercegovačkih kompozitora umjetničke muzike kao što su bili Avdo Smailović (Metamorfoze), Milan Jeličanin (Dvije tokate), Milan Prebanda (Četiri minijature), Nada Ludvig-Pečar (Uspavanka), te živućih kompozitora kao što su Josip Magdić (Bentbaša), Asim Horozić (Sonata), Armen Škobalj (Fantasia in jazz), David Mastikosa (iRitual), Dražan Kosorić (Etida za klavir) i Samir Fejzić (Balkan Madness).

Na ovom koncertu, nazvanom po istoimenoj kompoziciji za klavir “Balkan Madness” Samira Fejzića, publika će moći uživati u različitim umjetničkim stilovima, počevši od neoklasicizma, neoromantizma, preko modernih stilova jazza, avangarde i ekspresionizma, pa sve do etno melosa i sevdalinke. Posebnost koncerta, koji je u potpunosti posvećen domaćem umjetničkom stvaralaštvu s ciljem promocije bh. umjetničke muzike za klavir u zemlji i inozemstvu, jeste i da se među kompozicijama koje će Bartolomej Stanković izvesti, nalaze i tri kompozicije Armena Škobalja, Davida Mastikose i Samira Fejzića koje su nastale u zadnjih godinu dana, a posvećene su upravo Stankoviću, što je rezultat uzajamne saradnje i zajedničkog doprinosa razvoju bh. umjetničkog stvaralaštva.

Bartolomej Stanković je bh.pijanist i docent profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Iza sebe broji na desetine solističkih koncerata na kojima je uvijek davao značaj i djelima bh. kompozitora, počevši od Muzičkog biennala u Zagrebu 2013. godine gdje je predstavljao Bosnu i Hercegovinu sa djelom „Metamorfoze” visočkog kompozitora Avde Smailovića, te izvedbe „Toccate” Samira Fejzića i „Sonate” Asima Horozića na solističkim koncertima u Sarajevu, Visokom, Lipiku, Splitu i Zagrebu. Osim što je održao brojne koncerte i predavanja, osnivač je i direktor muzičkog festivala Dani Avde Smailovića koji će se ove godine održati od 09. do 13. maja u Visokom.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE