Lokalne TemePolitikaInicijativa da Visoko dobije status grada: Evo kako su nekad politički jastrebovi...

Inicijativa da Visoko dobije status grada: Evo kako su nekad politički jastrebovi negirali takvu mogućnost

Već duži niz godina na području opštine Visoko “provlači” se mišljenje kako se ova jedinica lokalne samouprave treba “preregistrovati” iz Opštine u Grad. Naravno, do sada nije uspjelo da se na tome i ustraje, ali kako sada stvari stoje, na sutrašnjoj sjednici Opštinskog vijeća Visoko pod tačkom osam nalazi se inicijativa o ovoj promjeni, a ukoliko je usvoje vijećnici Opštinskog vijeća Visoko, ona bi bila upućena ka Federalnom parlamentu, koji bi se o njoj izjašnjavao.

Naime, prema važećem Zakonu, utvrđeno je da je grad jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva i da se grad osim ustavom, uspostavlja federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dviju ili više opština, odnosno odluke Opštinskog vijeća koja ispunjava propisane kriterije, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem gradskom sjedištu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 stanovnika. S tim u vezi, Visoko prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine ima 39.938 stanovnika, a uže urbano područje 11.205 stanovnika, te ispunjava prvi uslov za dobijanje statusa Grada.

“Opština Visoko zaslužuje da dobije status Grada, te tražim od Opštinskog vijeća, službi, drugih institucija i pojedinaca da se uključe u proceduru kako bi Visoko dobilo i ovu formalno – pravnu potvrdu statusa Grada”, stoji u inicijativi vlasti.

Međutim, interesantno je malo vratiti se u prošlost kada su tadašnji politički jastrebovi koji su sjedili u Općinskom vijeću Visoko, odnosno isti ovi danas koji predlažu ovakvu inicijativu imali potpuno drugačije stavove po ovom pitanju. To su isti oni politički jastrebovi koji su u tom mandatu osim što su bili protiv inicijative da se Visoko proglasi gradom, recimo predlagali na očiglednu štetu Visokog da se tadašnji “Visokogas” privatizuje i proda VGT-u i Asfaltgradnji u kojima su prethodno imali radni odnos.

Uostalom citirat ćemo tadašnja politička promišljanja onih koji mišljenja mijenjaju zavisno od potreba ličnog i materijalnog interesa:

Šta znači grad? Grad znači postojanje više opština. Grad znači postojanje više administracije. Grad znači postojanje gradonačelnika uz načelnika. Grad znači Općinsko vijeće i Gradsko vijeće. Imamo li mi novaca za sve to? I u perspektivama kad recesiji nema baš kraja mi pričamo o povećanjima troškova administracije. Jel to realno?


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE