Lokalne TemeSve što niste znali, a niste smjeli da pitate o visočkoj vodi...

Sve što niste znali, a niste smjeli da pitate o visočkoj vodi i kreditu od 9.000.000KM: Goduša kao jedino realno rješenje

Površno, diletantski i netransparentno se priča o famoznoj visočkoj vodi, a posebno o još famoznijem EBRD kreditu u iznosu od 9.000.000KM koji će porezni obveznici vraćati u godinama koje su pred nama. Sve to se pretvara u političku i izbornu priču nasuprot stvarnim potrebama stanovništva. Nenormalno je da neko slavi što će ti omogućiti uslugu koju ćeš plaćati, umjesto da već razmišlja o tome kako istim tim ljudima riješiti pitanje kanalizacije. Pojednostavljeno, to bi isto bilo da slavimo Telemach ili BH Telecom što su nam omogućili da nam naplaćuju svoje usluge i zarađuju na nama. Slijedi li i Visokom sarajevski scenarij? Krenimo redom i sa faktima.

Trebamo li svi pod jednakim uslovima u Visokom imati pitku vodu – Da!

Ima li na Vrutku vode dovoljno za sve, a posebno za novih potencijalnih 12.000 korisnika? – Nema!

Hoće li poskupiti voda u Visokom u narednom periodu? – Hoće i do 300%

Da li je javnost vidjela taj famozni ugovor sa EBRD – Nije

Da li EBRD sa ovim kreditom ulazi u upravljačka prava JKP “Visoko” – Da, baš kao što su uradili i u slučaju BINGO.

Da li su Fadil Novalić, SDA i SDP krivi što je skinuta tačka dnevnog reda sa prošle sjednice Federalnog parlamenta? – Da, i na taj način spasili su kompletan projekat, jer da su uradili suprotno ne bi bilo većine koja bi izglasala isti i sve bi propalo.

Da li je neko iz Općine i JKP “Visoko” prisustvovao sjednici Federalnog parlamenta prilikom odlučivanja o visočkom kreditu ili su za to vrijeme bili na vašaru? – Ne, niko nije prisustvovao i bili su na vašaru, nakon čega su neinformisani i neupućeni digli nepotrebnu plaćenu medijsku prašinu sa ciljem lične promocije koja može rezultirati da projekat propadne iz političke osvete i inata.

Nakon “visočkog aerodroma” i kredita koji smo vraćali možemo li kao Visočani vjerovati u moralnost onih koji nas predstavljaju i kojima povjeravamo 9.000.000KM? – Ne možemo i ne trebamo, jer smo se jednom opekli.

Jesu li bivši direktor JKP “Visoko” Almir Hadžialić i uposlenica Općine Milada Mataradžija dali otkaze zbog mogućih sumnji u provodivost cijelog projekta? – Vrlo vjerovatno.

Ako je Vlada ZDK participirala u kreditnom zaduženju od EBRD na projektu “Plave vode” za Zenicu, da li se moglo politički “istrgovati” da i Visoko napravi takav aranžman i koliko toliko skine dio kredita s leđa poreznih obveznika Visokog? – Da, ali očito još nismo tome dorasli.

Da li ovako zamišljeni projekat može značiti redukcije vode u budućnosti? – Da.

Postoji li mogućnost netransparentnog trošenja kreditnih sredstava bez obzira na stroga pravila i tendere koje diktira EBRD? – Naravno da postoji.

Šta je rješenje? – Goduša! U Goduši ima pitke vode više nego na izvorištu Vrutak koje nije renovirano punih 28 godina, izuzev povremenih “krpljenja”.

Da li već postoji primjer gdje se s Vrutka osim Visokog pitkom vodom snabdijeva i neko drugi? – Da, Kralupi se snabdijevaju vodom sa Vrutka već 7 godina. Praksa je pokazala da se u ljetnom periodu enermno poveća potrošnja.

Ima li nesavjesnih potrošaća vode u Visokom u ljetnom periodu? – Itekako, u Poštanskoj ulici žene se prikopčaju na džamijsku “besplatnu” vodu i rashlađuju noge.

Ako Goduša leži na vodi da li je u sistemu JKP “Visoko” – Nije? Ali JKP “Visoko” održava taj sistem.

Postoji li neko izvorište i rezervoar u Goduši kao potencijalnom rješenju problema vode za sve u Visokom? – Da i ta se voda redovno hloriše. A jedno od rješenja je da Goduša preuzme snabdijevanje Kralupa vodom dok bi za Gračanicu sistem bio preusmjeren s Vrutka.

Da li neriješeno pitanje kanalizacije Oštršca, Buka, Kralupa i Goduše ugrožava izvorište Vrutak? – Naravno.

Da li se testni primjer zatvorenog vodosnabdijevanja u Smršnici pokazao isplativim? – Nije. Svakodnevno iz Visokog cisterne odlaze u Smršnicu i dopunjavaju sistem. Ekonomski taj projekat je za sad neisplativ.

Osim Bučkog kraja postoji li alternativa u Moštranskom kraju? – Teško, Moštre leži na vodi koja ima karakter bare i puna je pesticida.

Zašto još niko nije potencirao priču o eventualnom stavljanju u sistem tzv”Mulinog” vodovoda koji je nekad pripadao KTK Visoko, a koji danas koristi Prevent i koji su prije više od pesedet godina napravili ozbiljni stručnjaci iz Beograda? – Moguće da im još niko nije rekao za tu opciju.

Koje bi bilo najbolje rješenje da se opravda kredit generacije? – Goduški potok dovesti do Vrutka i sa postojećih 100 litara u sekundi pojačati za novi kapacitet goduške vode. I naravno stalna istraživanja na novim izvorištima.

U kojoj mjeri vodostaj i čistoća rijeke Fojnice utiče na cijelu priču o visočkoj vodi – U najvećoj mogućoj mjeri. Tim povodom se mora sačuvati čistoća rijeke Fojnice koja je ozbiljno ugrožena iz Kiseljaka, kao i budućim potencijalnim mini hidrocentralama ukoliko se budu gradile iznad izvorišta Vrutak.

Rim pogasio fontane. U Sarajevu, Mostaru, Ilijašu, Podlugovima inspektori i policija vrše nadzor i pišu kazne nesavjesnim potrošaćima. U Tešnju redukcije. Samo mi u Visokom “hadžijamo” i rasipamo se pitkom vodom dok je okolna sela nemaju nikako. Može li to tako? – U normalnim društvima ne može.

A šta ukoliko propadne cijeli projekat i ako zaista nema vode za sve, a zavale nas sa 9.000.000KM ko će snositi odgovornost i šta gubi aktuelna politika? – Odgovornost će vjerovatno prebaciti na one koji su radili studiju izvodljivosti, a aktuelna politika ne gubi ništa osim obraza, dok će građani otplaćivati kredit od kojeg će bliski vlasti “omastiti brk”.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE