Naslovnica ZDK Politika Svečanom sjed...

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Zenice

50
PODIJELI

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su uručena tradicionalna priznanja grada, te otvaranjem Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće, danas se u ovom gradu obilježava 20. mart-Dan Zenice. Dan Zenice obilježava se u  znak sjećanja na prvi spomen imena Zenice u pisanom dokumentu iz  1436. godine u Dubrovačkom arhivu .

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća vijećnicima, predstavnicima kantonalne i federalne vlasti te brojnim gostima prigodnim riječima obratio se gradonačelnik Fuad Kasumović.

„Možemo i trebamo biti ponosni na svoj grad, na njegovu istoriju, tradiciju, ljepotu i zato hvala generacijama naših sugrađana koje su gradile Zenicu, zahvaljujući njima danas živimo u gradu po mjeri čovjeka poznatom po ljepoti, kulturi, sportu, toleranciji a posebno po ljudskoj toplini“, istakao je Kasumović.

Na svečanoj sjedici dodijeljena su danas i priznanja zaslužnim  kolektivima i pojedincima. U ime nagrađenih okupljenima na svečanoj sjednici se obratio komesar policije ZDK-a  Semir Šut

„Današnje priznanje za mene je potvrda ispravnog opredjeljenja da rukovodeći policijom zapravo upravljam procesom pretvaranja policije od represivnog i birokratskog aparata u instituciju kojoj se sve više vjeruje i koju naši građani ističu kao dobar primjer“, rekao je on.

Klub sjedeće odbojke „Zenica 92“ ove je godine jedina društvena organizacija koja je dobila Nagradu Zenice.

„Osobe sa tjelesnim hendikepom smo pokušavali svih ovih 20 godina uključiti da se bave sportom i ime Zenica svih ovih 20 godina smo s ponosom nosili i na najbolji način predstavljali  naravno i državu BiH, rekao je Abdulah Ajnadžić, sekretar  Kluba sjedeće odbojke „Zenica92“.

Obilježavanje Dana Zenice nastavlja se večeras, otvaranjem 22. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, u Muzeju grada gdje će biti otvorena izložba posvećena 100. godišnjici rođenja velikog pjesnika Maka Dizdara čija je simbolka sfere ovogodišnji vizuelni znak  Zeničkog proljeća.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.