SvijetŠvedska odala počast žrtvama napada

Švedska odala počast žrtvama napada

Danas je Švedska minutom šutnje odala počast žrtvama napada kamionom u Stockholmu, u kojem su u petak poginule četiri osobe, a povrijeđeno je 15. Skoro cijela kraljevska porodica, premijer  Stefan Löfven, strane diplomate u podne su prisustvovali ceremoniji u parku Uprave grada Stockholma. Počast žrtvama je odata i u drugim gradovima.

Na mjestu napada se jučer okupilo između 20.000 i 50.000 ljudi organizovanih putem Facebooka, da bi “manifestacijom ljubavi” pokazali da odbacuju terorizam.

Nastavlja se saslušanje glavnog osumnjičenog za napad za koga su službe sigurnosti saopštile da je 39-godišnji Uzbekistanac, od ranije poznat organima sigurnosti zbog izbjegavanja deportacije pošto mu je istekao boravak. Šef švedske policije Jonas Hissing ga je nazvao “simpatizerom Islamske države”.

On je uhapšen nekoliko sati nakon napada i biće optužen sutra. Osumnjičeni je rekao da je naređenja dobijao od Islamske države. Lokalna štampa ga je identifikovala kao Rahmata Akilova, radnika i porodičnog čoveka.

Ekstremna desnica koja je bila uzdržana, danas je nazvala “skandalom” to što vlasti nisu odmah protjerale osobu kojoj je odbijen zahtjev za boravak. Prema podacima koje je objavio švedski Aftonbladet, takvih osoba je u Švedskoj oko 12.000. Naime, nakon što im je odbijen azil, njih oko 12.000 je bez traga nestalo.

U napadu je poginulo dvoje Šveđana, Britanac i Belgijanac, a policija je saopštila da je u kabini kamiona bilo eksploziva.

Švedska koja ima 10 miliona stanovnika, tokom 2014. i 2015. odobrila je azil za 244.000 ljudi, najviše po glavi stanovnika u Evropi.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE