Priča poznate ruske pijanistice: Piramide u Visokom su me “izliječile” i postala sam turistički vodič

339

Ruska pijanistica Svetlana Tirmenštajn došla je u Beograd 1991. godine iz dalekog Sibira. Pošto su joj ljekari rekli da će se zbog bolesti morati prestati baviti muzikom, okrenula se alternativnim metodama liječenja. Godine 2010. prvi put je došla u Bosansku dolinu piramida u koju se stalno vraća. Čak je postala i vodič u arheološkom parku koji je jedna od turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine.

“Ja smatram i uvijek doživljavam piramidu kao jedan sveti hram. Nakon teške bolesti doktori su mi rekli da zaboravim na muziku i da ću čitav život konzumirati lijekove. Radila sam i sa energijama, onda sam ovdje dolazila i polako sam se i vratila muzici. Prošle godine sam ovdje imala solističke koncerte povodom Dana planete. Kada sam svirala taj koncert, kada sam meditirala, poželjela sam da ostanem više vremena. U tom trenutku sam odlučila da ostanem raditi kao vodič”, istaknula je Svetlana.

Iako se na piramidama u Visokom osjeća kao kod kuće, često misli na Rusiju.

“Svoja zemlja je svoja zemlja. Čim ja pređem granicu, čujem ruski jezik, to je kao da ste u majčinom stomaku”, zaključila je Tirmenštajn.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.