SvijetAmerikaSvjetski mediji o najluđoj Trumpovoj presici: "Šuti! Sjedi!"

Svjetski mediji o najluđoj Trumpovoj presici: “Šuti! Sjedi!”

Samohvale za postignuća prvih tjedana mandata i kritike “nepoštenih” medija koji to ne žele vidjeti, obilježile su prvu samostalnu konferenciju za novinare američkog presjednika Donalda Trumpa, pišu agencije u petak. Novinari su već u prve tri minute optuženi da “ignoriraju” anketu koja pokazuje da njega, Trumpa, odobrava 55 posto Amerikanaca, pišu agencije Reuters i dpa i napominju da je predsjednik citirao samo anketu u kojoj najbolje stoji, a prešutio one koje pokazuju tek 40 ili 39 posto odobravanja.

Četvrtak je bio osobito težak dan za Trumpa jer je morao pretrpjeti odlazak prvog izbora za ministra rada Andrewa Pudzera, pa odgovarati na pitanja o ostavci svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna zbog bliskih veza s Rusijom.

“Ratoboran, ali očito i povrijeđen”, “na rubu da izgubi kontrolu”, Trump je branio svoje prve poteze na vlasti i pokazao svu svoju ogorčenost, piše agencija AFP.

Stoga je odlučio medije staviti u središte svoje neuobičajeno duge i ratoborne predsjedničke konferencije za novinare, slažu se agencije. Pitanje da komentira kontakte s ruskim operativcima tijekom svoje izborne kampanje, Trump je skrenuo tako što je optužio medije za objavu podataka koji su “procurili” o komunikaciji Flynna i ruskog veleposlanika u SAD-u Sergeja Kisljaka, pa zatim za “curenje” podataka o razgovorima koj je on sam vodio s čelnicima Meksika i Australije.

“Prvo sam se zapitao pa kako ti mediji dođu do tih informacija”, rekao je Trump i zatim dodao: “Curenje informacija je stvarno, a informacije su lažne”.

Na novinarsko pitanje da objasni takvu kontradiktornu ocjenu, Trump je odgovorio da su mediji “izvan kontrole”, “nepošteni” u izvještavanju. Konferencija je gotovo bila Trumpov “tok strujanja svijesti”, kojim su dominirale optužbe na račun novinara, piše agencija dpa.

Požalio se na “ton” nekih televizijskih izvjestitelja, na “zločestu” priču naslovnice The New York Timesa, na “mržnju i otrov” koju sije posebno mreža CNN te ocijenio: “Nikada nisam vidio nepoštenije medije nego što su, iskreno govoreći, politički mediji”, piše dpa.

Ustvrdio je da je dobio najviše elektorskih glasova nakon Ronalda Reagana, a kada mu je jedan novinar rekao da to nije točno, promucao je gledajući u svoje bilješke: “Pa tako su mi rekli”.

Agencija Reuters nabraja ‘iskrice’ s konferencije. Novinara koji mu je postavio pitanje predsjednik Trump je ponajprije zapitao je li on “prijateljski novinar”, a pitanje da komentira pokazatelje rasta antisemitizma shvatio je osobno pa se stao braniti. “Ja sam najmanje antisemitski raspoložena osoba koju ste imali prilike vidjeti u svome životu”, rekao je.

Za sebe je još rekao da je “najmanje rasistička osoba”, pa novinaru poručio da “zašuti”, da “sjedne”, optužio ga da laže i odbacio njegovo pitanje kao “uvredljivo”.

“Trumpova poruka 77-minutne konferencije za medije čini se, bila je usmjerena na iste one glasače koji su ga izabrali za predsjednika u studenome, velik broj ljudi kojima se čini da ih je Washington do tada zanemarivao i kojima se sviđa njegov imidž autsajdera koji uzdrmava establišment”, piše Reuters.

I agencija AFP piše da je Trump medije učinio žrtvenim jarcem nevolja koje su obilježile početak njegova mandata kako bi poslao poruku svojim biračima. “Ovdje sam da bih izravno uputio poruku narodu, jer novinari naše zemlje neće vam reći istinu i izvanrednim ljudima ove zemlje ne odaju poštovanje koje zaslužuju”.

Današnji problemi rezultat su “meteža” kakav je ostavio demokratski predsjednik Barack Obama, poručio je Trump i nakon gotovo četiri tjedna na dužnosti predstavio je potpuno pozitivnu sliku svog dosadašnjeg predsjedništva “hvaleći dosad učinjeno kao da je još u kampanji”, piše dpa.

“Administracija radi kao dobro ugođen stroj”, rekao je. “Nije dosad bilo predsjedništva koje je učinilo tako mnogo u tako malo vremena”, pohvalio se pa poručio “a veliki posao još nismo ni počeli”.

Nažalost mediji to ne vide, rekao je Trump pa objasnio: “Upalim TV i otvorim novine i vidim samo priče o kaosu, kaosu. A zapravo je sasvim suprotno.”

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE